donderdag 3 november 2011

Monsterproces Breivik neemt grootste rechtszaal Oslo in

© ap

Het proces tegen de Noorse terrorist Anders Breivik zal dan toch worden georganiseerd in het gerechtsgebouw van Oslo. Aanvankelijk waren er bedenkingen bij die keuze, omdat het gebouw te klein zou zijn om alle slachtoffers, advocaten en de Noorse en internationale pers te huisvesten. Dat schrijven verschillende Noorse media vandaag.
Tot nog toe werd koortsachtig gezocht naar een geschikte locatie voor het proces dat naar verwachting enorme media-aandacht zal genereren. Volgens een woordvoerder van het Noorse ministerie voor Openbare Werken en Gebouwen, is de knoop nu dus doorgehakt.

Het belangrijkste criterium was het garanderen van de veiligheid van alle betrokken partijen. Bovendien was ruimtegebrek een euvel, gezien de omvang van de zaak met tientallen slachtoffers en hun nabestaanden.








De rechtbank van Oslo stelt voor het proces in totaal 2500 m2 ter beschikking. Toch reageerden de meeste media in Noorwegen erg sceptisch op het besluit, dat ze overhaast vinden. Bovendien vrezen ze dat de zaal zal uitpuilen als er inderdaad uit binnen- en buitenland hordes media op de zaak afkomen. Naar schatting zullen tussen de 400 en 600 journalisten naar Oslo afzakken.

Een woordvoerster van de rechtbank pareerde de kritiek. Zo zou er gezorgd worden voor een live stream zodat de beelden ook buiten de rechtszaal gezien kunnen worden. Bovendien wordt er gewerkt aan een uitbreiding van het bestaande perscentrum.

Geen circus
De Steungroep 22 juli, die de slachtoffers van de aanslag bijstaat, is alvast tevreden met het besluit. Volgens een zegsman is de rechtbank van Oslo de juiste omgeving om een respectvol proces te voeren. Hij riep de media ook op zich sereen te gedragen en geen circus van de Breivik-zaak te maken.

Anders Behring Breivik heeft bekend dat hij op 22 juli in het centrum van Oslo een bomaanslag heeft gepleegd. Hij toog vervolgens naar een jeugdkamp van de sociaaldemocratische partij op het eilandje Utoya, ten noordwesten van Oslo, en schoot er tientallen aanwezigen in koelen bloede dood. In totaal bracht hij 77 mensen om het leven.

Het proces gaat met Pasen volgend jaar van start. (Redactie)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten