vrijdag 9 december 2011

Tentenkamp A27 loopt vol met verslaafde Oost-Europeanen

MARNIX SCHMIDT

Smerige matrassen, veel vuil, afval en ontlasting. Een groot aantal dak- en thuislozen in Utrecht, waarvan de meesten uit Oost-Europa komen, heeft zijn heil gezocht in tentenkampen aan de rand van de stad en langs de A27. Daar leven ze in mensonterende omstandigheden.
Veel van deze naar schatting honderd personen, heeft psychische problemen en is verslaafd aan drugs. Ze hebben geen recht op zorg en een huis. De vrouwen die er bivakkeren, prostitueren zich in ruil voor geld en eten, aldus hulpverleners.








Inhumaan
De Tussenvoorziening, die de opvang voor dak- en thuislozen in de stad verzorgt, wil dat deze mensen zo snel mogelijk worden geholpen, maar zit met de handen in het haar. 'Het is inhumaan dat deze mensen buiten liggen. We weten niet wat we met deze groep aan moeten,' schetst clustermanager Opvang Van der Zwaart het dilemma vandaag in het AD.

Minder plekken nachtopvang
De Tussenvoorziening pleit voor extra opvang en betreurt dat Utrecht onlangs besloten heeft de winterregeling af te schaffen, waardoor er vijftien slaapplekken in de nachtopvang minder zijn. De winterregeling is afgeschaft omdat het aantal Utrechtse dak- en thuislozen is afgenomen.

Wethouder Everhardt (D66) zegde gisteravond tijdens de raadsvergadering toe de winterregeling indien nodig weer in het leven te roepen en de daklozen zoveel mogelijk de benodigde zorg te zullen bieden. (Redactie)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten