vrijdag 9 december 2011

Morgen unieke maansverduistering

Maansverduistering in 2003 © anp

Morgen zal er een unieke maansverduistering te zien zijn. Miljoenen mensen wereldwijd kunnen deze unieke gebeurtenis bekijken. Wat deze verduistering zo uniek maakt, is dat hij in sommige delen van de wereld tegelijkertijd te zien zal zijn met de opkomende zon.
De maansverduistering zal het best te zien zijn in Azië, maar ook in de Verenigde Staten, Canada, Afrika, Midden-Oosten en zelfs Europa kan er een glimpje van opvangen. Zuid-Amerika heeft helaas pech.

Rode gloed
In Nederland zal alleen het einde van de eclips zichtbaar zijn. Op dat moment bevindt de maan zich volledig in de schaduw van de aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de maan. De maan zal niet volledig donker zijn. Door de atmosfeer van de aarde zal er nog steeds wat zonlicht doorbreken, waardoor er een rode gloed zal verschijnen alsof de zon ondergaat.







De maan komt zaterdag op als een sikkel om 16.26 uur. Wanneer de hemel niet veel later donker wordt, zal de maan volledig te zien zijn als een heldere sikkel met een donker gedeelte. De totale eclips gaat 51 minuten duren. Dit is de tweede maansverduistering voor het jaar 2011. De eerste was te zien op 15 juni.

Onderstaande video van NASA legt uit hoe je goed voor te bereiden op de grote maansverduistering.
(Suna Floret)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten