donderdag 12 april 2012

Kamer stelt voorwaarden aan einde statiegeld

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het statiegeld blijft als een akkoord tussen staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) en de verpakkingsindustrie niet leidt tot een toename van de inzameling en recycling van kunststof. In een motie vroegen het CDA, D66 en VVD om een ijkmoment in 2014 om te controleren of de industrie de beloftes nakomt.

'We willen geen goede oude schoenen weggooien, voordat de nieuwe schoenen zich bewezen hebben. Met deze motie voorkomen we dat Nederland op het gebied van recycling en afvalinzameling achteruitgaat', aldus Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66.

De partijen willen dat het hergebruik van kunststof afval uit huishoudens stijgt naar 100 kiloton. Daarnaast moeten er bij alle supermarkten in Nederland inzamelingsbakken komen. Het uitdelen van gratis plastic tasjes in supermarkten moet worden afgeschaft, en pvc kan niet meer worden gebruikt als verpakkingsmateriaal in supermarkten tenzij het echt niet anders kan. Atsma stelde het met de motie eens te zijn. Dinsdag zal de Kamer over het voorstel stemmen.

De staatssecretaris liet eerder weten dat het statiegeld op grote plastic flessen in 2015 kan worden afgeschaft, als er in 2014 al inzamelingsbakken worden geplaatst. De bedrijven willen van het statiegeld af, omdat de relatief kleine stroom petflessen nu los van het overige kunststof verpakkingsmateriaal wordt ingezameld. Dat is inefficiënt en duur.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten