vrijdag 18 januari 2013

Fukushima krijgt grootste windmolenpark ter wereld

Om minder afhankelijk te zijn van nucleaire energie plant Japan de bouw van het grootste windmolenpark op zee ter wereld. Het complex zal ironisch genoeg vlakbij de beruchte kerncentrale van Fukushima worden aangelegd.

Japan wil tegen 2020 in totaal 143 windturbines voor de kust van Fukushima plaatsen. De molens komen op zo'n 16 kilometer in zee te staan. Het enorme park moet een capaciteit hebben van 1 gigawatt. Daarmee wordt het groter dan de London Array, momenteel het grootste park in aanbouw.

Opvallend is dat de enorme turbines niet in de bodem geplaatst zullen worden, maar op een drijvende constructie die met ankers op zijn plaats wordt gehouden. Dat is niet alleen goedkoper, maar beschermt de turbines ook beter tegen aardbevingen en tsunami's. Als het park op volle kracht draait, zal de stroom verdeeld worden via de hoogspanningsleidingen van de vernielde kerncentrale.







Hernieuwbare energiebronnen
De plannen krijgen kritiek van vissers, die hard getroffen zijn door de kernramp. Maar de projectleiders zijn ervan overtuigd dat het windmolenpark juist een stimulans kan zijn voor de visserij in de regio, omdat het vissen zou aantrekken.

De provincie Fukushima wil tegen 2040 energie-onafhankelijk worden. Daarvoor wil het alleen gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen, onder meer met een grote zonnecentrale in de stad Minamisoma. Volgens CLSA Asia-Pacific, een van de grootste financiële dienstverleners in Azië, kan het land over drie jaar al een capaciteit opbouwen van 7,6 gigawatt.

Hernieuwbare energiebronnen zijn in Japan aan een sterke opmars bezig sinds de verwoestende aardbeving en tsunami in 2011 en de kernramp die daarop volgde. Japan sloot toen alle 54 kernreactoren in het land. Sindsdien zijn er nog maar enkele opnieuw opgestart, vaak met grote tegenstand van de publieke opinie.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten