vrijdag 18 januari 2013

Griep gebruikt 'alarmklok' om niet ontdekt te worden

Het griepvirus gebruikt een 'klok' om ervoor te zorgen dat het niet wordt ontdekt door het menselijk imuunsysteem.

Het griepvirus dringt cellen binnen, vermenigvuldigt zich en springt over naar andere cellen voordat het imuunsysteem in de gaten heeft dat het er is. Onderzoekers verbonden aan het Mount Sinai-ziekenhuis in New York ontdekten dat het virus een soort biologische klok gebruikt om te weten wanneer het moet overspringen zonder ontdekt te worden, meldt New Scientist.

In een van de genen van het virus is een eiwit aanwezig dat er voor zorgt dat het virus 'weet' wanneer het tijd is. Het maakt meestal maar een soort eiwit aan, maar af en toe een zogenaamd NEP-eiwit, dat het signaal is om over te springen op een andere cel. De onderzoekers slaagden erin de aanmaak van het NEP-eiwit te versnellen of te vertragen, en zo de alarmklok van het virus te reguleren.

Vervolgens werd gekeken hoe het virus zich zou gedragen op longcellen in het laboratorium. Werd het NEP-eiwit te langzaam aangemaakt, dan kon het imuunsysteem het virus op tijd onschadelijk maken. Werd het sneller aangemaakt, dan was het virus het imuunsysteem te snel af. 'Het griepvirus heeft ongeveer acht uur de tijd om zich effectief te verspreiden, voordat het imuunsysteem wordt gealarmeerd', zegt Benjamin tenOever, een van de onderzoekers.







Besmetting
Dat is waarom de griep vervelender en hardnekkiger is dan verkoudheidsvirussen, zegt tenOever, die die alarmklok niet hebben. 'Het griepvirus kan grote hoeveelheden longweefsel infecteren voordat het imuunsysteem wakker wordt.' Dat is ook de reden dat een geïnfecteerde iemand anders kan besmetten zonder dat diegene zelf symptomen van griep vertoont.

De ontdekking zou kunnen betekenen dat medicijnen en vaccinaties tegen griep zich gaan richten op vertraging van de productie van het 'alarm-eiwit'. Nu zijn er bijvoorbeeld vaccins die een zwakke versie van het virus bevatten, maar dat wordt niet gegeven aan hele jonge kinderen en ouderen met een zwakker imuunsysteem. Dat zijn de twee groepen waarbij het risico dat ze overlijden aan griep het grootst is.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten