zondag 13 januari 2013

Winterweer houdt aan, vrees voor gladde maandagavond

Het heeft even geduurd maar sinds dit weekend heeft Nederland te maken met winters weer en vrieskou. De opvang van daklozen in veel steden is uitgebreid en de ANWB zet extra wegenwachten in en waarschuwt voor gladheid en vastgevroren autodeuren. En natuurlijk stijgt de spanning rond de vraag op welke plaats de eerste marathon op natuurijs wordt verreden.



Het KNMI verwacht dat de temperatuur de komende dagen 's nachts niet boven de nul komt. Plaatselijk valt wat (mot)sneeuw en in het noordwestelijk kustgebied is er maandag kans op een sneeuwbui. In de avond gaat het in het zuidwesten en westen sneeuwen.

De nachtvorst heeft zijn eerste werk gedaan en dat heeft de koorts bij ijsverenigingen in het noorden laten oplopen. Zoals gebruikelijk strijden Noordlaren (Groningen), Veenoord (Drenthe), Gramsbergen en Haaksbergen (beide Overijssel) erom wie de eerste marathon op natuurijs kan organiseren. In De Lier, gemeente Westland, konden zondag al wat schaatsers terecht op een natuurijsbaan van 70 bij 90 meter op een betonnen onderlaag.







De ANWB verwacht maandag ongeveer 1100 keer extra uit te moeten rukken om hulp te bieden aan automobilisten die stranden door de vrieskou. De organisatie stuurt 50 extra wegenwachten op pad en zorgt voor extra bezetting bij de telefooncentrale. Normaal gesproken rukt de ANWB op een maandagochtend in januari ongeveer 4500 keer uit voor het verlenen van pechhulp. Voor maandag wordt rekening gehouden met 5600 gevallen.

Vanwege het koude weer verlengt Amsterdam de extra winteropvang van dak- en thuislozen tot vrijdag. De gemeente Utrecht beraadt zich nog over verlenging van de maatregel. Begin december vorig jaar is ook een aantal dagen de winterkouderegeling ingesteld. Toen bleek de extra ingezette capaciteit voldoende.

Door de relatief hoge temperaturen sinds half december is de natuur al een tijdje bezig op te bloeien. De komende vorstperiode zal daar korte metten mee maken, al is volgens de site Natuurbericht.nl moeilijk in te schatten hoe groot de schade aan plant en dier zal zijn.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten