Ongeveer de helft van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, wordt ook weer weggegooid, zo blijkt uit een rapport van het Britse Institution of Mechanical Engineers (IME).
Slechte opslag, te strikte uiterste verkoopdata, 'een-product gratis'-aanbiedingen en de consument die zijn neus ophaalt voor een bruin vlekje zijn allemaal oorzaken van deze verspilling.
'Dit is eten dat gebruikt kan worden om de groeiende bevolking op deze wereld te eten te geven - inclusief degenen die vandaag de dag domweg honger hebben', zegt dr. Tim Fox, hoofd van de afdeling energie en milieu van IME tegen de Huffington Post. 'De hoeveelheid die verspild wordt, is schokkend. Het is bovendien een onnodige verspilling van de energie en het land en water wat is gebruikt het voedsel te produceren en distribueren.'
Tot 30 procent van de groente die in Groot-Brittannië wordt geteeld, wordt niet eens geoogst vanwege het fysieke uiterlijk.
Bovendien wordt er 550 miljard kubieke meter water gebruikt om gewassen te telen die nooit gegeten.
Weggegooid
Wereldwijd wordt er elk jaar vier miljard ton voedsel geproduceerd en hiervan wordt dertig tot vijftig procent niet geconsumeerd. In het rapport wordt gesuggereerd dat de helft van het eten dat in Europa en de Verenigde Staten wordt gekocht, ook weer wordt weggegooid.
'In de ontwikkelingslanden vindt het grootste verlies al vroeg in de voedselketen plaats; tussen het veld en de supermarkt', zegt Fox tegen de BBC. 'In de ontwikkelde economieën heeft het alles te maken met slechte marketing en consumentengedrag.'
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten