donderdag 17 januari 2013

Cameron stelt toespraak in Nederland uit vanwege gijzelingsdrama Algerije

De Britse premier Cameron stelt de toespraak die hij aanstaande vrijdag in Nederland zou houden uit vanwege het gijzelingsdrama in Algerije. Dat is zojuist bekendgemaakt.

Premier Mark Rutte heeft laten weten 'uiteraard alle begrip' te hebben voor het besluit van Cameron. Rutte wenst hem daar alle sterkte bij en begrijpt dat zijn prioriteit nu bij de situatie in Algerije ligt, zei een woordvoerder van Rutte donderdagavond. Cameron zou vrijdagochtend eerst in Den Haag bij Rutte langsgaan om vervolgens later op de dag in Amsterdam een toespraak over de Europese Unie te houden.

Cameron zou zijn visie op de EU geven in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De premier waarschuwde dat de Britten zich moeten voorbereiden op slecht nieuws over de gijzelingsactie in Algerije.

Gijzelaars
Tientallen gijzelaars worden in Algerije bij een gasveld door islamitische strijders vastgehouden. Het leger van Algerije zou het gasveld hebben aangevallen met een helikopter, maar er heerst al de hele dag onduidelijkheid over eventuele slachtoffers. Volgens de Algerijnse staatsomroep zouden er bij de actie doden zijn gevallen, maar details werden niet gegeven. Een woordvoerder van de gijzelnemers zei dat er van de ongeveer 40 buitenlandse gijzelaars er na een ingreep door het Algerijnse leger nog 7 in leven zouden zijn.

Bij het gijzelingsdrama zouden ook Britten betrokken zijn. Volgens Cameron is er sprake van een 'zeer onzekere situatie', maar hij trad verder niet in detail. De gijzelingsactie zou een vergelding zijn voor de Franse militaire acties in buurland Mali.





Bevoegdheden
De Europa-speech van Cameron wordt als zeer belangrijk gezien. De Britse premier staat onder druk om een aantal bevoegdheden uit Brussel terug te halen. Verwacht werd dat hij vrijdag naar bekend zou gaan maken dat er nieuwe onderhandelingen moeten komen over de huidige verdeling van bevoegdheden tussen Londen en Brussel. De uitkomst daarvan zou na de Britse verkiezingen in een referendum voorgelegd moeten worden aan de Britse bevolking.

Cameron koos Nederland voor het uitspreken van zijn toespraak, omdat ons land een van de zes oprichters is van de Europese Unie. Bovendien lijkt Nederland op het Verenigd Koninkrijk. Nederland kijkt als wereldhandelsland volgens Cameron goed buiten zijn landsgrenzen, zei een woordvoerder. Britse regeringsleiders kozen er vaker voor om in het buitenland een belangrijke toespraak te houden over de Britse houding tegenover het Europese vasteland. Margaret Thatcher deed het in 1988 in Brugge en Tony Blair in 2000 in Gent.

Een nieuwe datum voor de toespraak is nog niet bekendgemaakt.

Bron 2 video"s
Lees ook: Zeven gijzelaars en elf rebellen gedood bij 'laatste aanval' Algerije
Lees ook: Nog meer dan 20 buitenlanders gegijzeld in Algerije

Geen opmerkingen:

Een reactie posten