zondag 31 maart 2013

Ontmoet de Wolverine onder de kikkers

In Kameroen kruipt een bizarre kikkersoort rond die de Trichobatrachus robustus of Kameroenkikker wordt genoemd. Het harig diertje is in staat zijn eigen botten te breken om plaats te maken voor klauwen die door zijn tenen schieten. Achteraf geneest de huid zichzelf, net zoals bij 'X-Men'-legende Wolverine.


Wetenschappers aan de Harvard universiteit omschrijven dit pijnlijke proces als een verdedigingsmechanisme, vergelijkbaar met salamanders die ribben doorheen hun huid duwen om een beschermende barrière te vormen. De 'klauwkikker' werd voor het eerst ontdekt in Frans Congo door de Belg George Boulanger in 1900. Tot op vandaag wordt het mechanisme gezien als iets uniek onder gewervelden.

Wolverine
Naast de Trichobatrachus robustus werden nog elf - hoofdzakelijk Kameroense - kikkersoorten ontdekt die in bedreigde situaties klauwen door hun huid laten schieten. Ze stammen één voor één af van het Astylosternus-geslacht.

Aangezien tot nu toe enkel dode exemplaren bestudeerd konden worden, is voorlopig nog niet duidelijk hoe de klauwen precies teruggetrokken worden. "Er lijkt geen spier te zijn die hiervoor verantwoordelijk is", verklaart zoöloog David Blackburn. De mannelijke Kameroenkikker wordt doorgaans ongeveer 11 centimeter groot en heeft haarachtige strengen op zijn flanken om meer zuurstof door de huid te laten gaan.

Lekkernij
De diertjes blijken geroosterd een echte lekkernij te zijn. Jagers gebruiken lange speren en machetes om ze te doden zonder in contact te komen met de klauwen. De Bakossi-stam in Kameroen gelooft al van ouds dat kikkers uit de lucht vallen en onvruchtbaarheid bestrijden wanneer ze opgegeten worden.

Bron zie foto

Geen opmerkingen:

Een reactie posten