donderdag 4 april 2013

Noord-Korea komt met nieuwe provocaties ondanks wereldwijd verzet

Noord-Korea geeft ondanks verontwaardigde reacties van over de hele wereld geen krimp. Het land heeft voor de tweede dag op rij Zuid-Koreaanse werknemers de toegang geweigerd tot het industriecomplex Kaesong. Het Witte Huis heeft ondertussen geëist dat Noord-Korea het dreigement intrekt dat het bereid is een atoomaanval op de VS te lanceren.

Het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap meldt dat Noord-Korea zijn KN08 Musadan-raket per trein heeft getransporteerd naar een locatie dichterbij de Japanse zee. Het is vooralsnog onduidelijk welke reikwijdte de KN08 Musadan haalt en of het projectiel het Amerikaanse vasteland kan bereiken. Uit eerdere lanceringen leidt men af dat de raket doelen tot 4.000 km verderop kan treffen. Wellicht is dit voldoende om een bedreiging te vormen voor het eiland Guam dat door de Verenigde Staten gecontroleerd wordt.

De spanningen waren een dag eerder opnieuw verder opgelopen. Het Noord-Koreaanse leger meldde woensdag dat het definitieve goedkeuring heeft voor 'genadeloze' militaire aanvallen op de Verenigde Staten met inbegrip van gebruikmaking van kernwapens. Dit zei het officiële persagentschap KCNA.

De melding kwam nadat het Pentagon had gezegd dat het Amerikaanse leger zich voorbereidt op de plaatsing van een geavanceerd raketafweersysteem op het eiland Guam in de Grote Oceaan. Met de 'voorzorgsmaatregel' willen de Amerikanen hun militaire bases in dit gebied verdedigen tegen Noord-Koreaanse bedreigingen.






Het Witte Huis heeft geëist van Noord-Korea dat de dreigementen worden ingetrokken. 'We hebben vandaag een nieuwe verklaring van Noord-Korea gehoord, dat nogmaals een niet-constructieve bedreiging uit', verklaarde de woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad, Caitlin Hayden. 'Het is een nieuwe provocerende verklaring die Noord-Korea opnieuw nog iets meer isoleert van de rest van de internationale gemeenschap en zijn nood aan economische ontwikkeling onderstreept.'

Kaesong
Ook de situatie rond het industriecomplex Kaesong blijft gespannen. Kaesong is een samenwerkingsproject tussen het noorden en het zuiden. Het ligt in Noord-Korea, zo'n tien kilometer over de grens, maar de ruim 120 bedrijven zijn Zuid-Koreaans. Er werken zo'n vijftigduizend Noord-Koreanen. Noord-Korea dreigt het complex helemaal te sluiten.

Noord-Korea weigerde donderdag opnieuw Zuid-Koreanen de toegang tot het industriegebied Kaesong. Naar verluidt zouden 222 Zuid-Koreanen die er nog zijn op korte termijn toestemming krijgen het gebied te verlaten. Dan zouden er nog altijd 606 Zuid-Koreanen achterblijven om alles draaiende te houden.

Dat zoveel Zuid-Koreanen ondanks de oplopende spanningen tussen noord en zuid in het noorden willen blijven, toont volgens waarnemers aan dat zij gewend zijn aan de dreigementen van de politieke en militaire leiders in Pyongyang.

Er waren ook berichten dat Noord-Korea het spoedige vertrek eiste van alle Zuid-Koreaanse bedrijven, maar die werden later door de Zuid-Koreaanse regerering ontkracht.

Rakettest
De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn de afgelopen maanden sterk opgelopen. Het noorden deed een rakettest en een kernproef en dreigt al weken met oorlog. Zuid-Korea overweegt militair ingrijpen in Kaesong als hun burgers gevaar lopen.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten