maandag 1 april 2013

'Nog maar 2 Navy Seals van raid op Bin Laden in leven'

Van de 25 Navy Seals van de elite-eenheid Team Six die begin mei 2011 de terroristenleider Osama bin Laden uitschakelden, zouden er nog maar twee in leven zijn. Die slotsom wordt getrokken nadat een van de waarschijnlijke leden, Brett Shadle, afgelopen week om het leven kwam tijdens een parachuteongeluk in de Amerikaanse staat Arizona.


Shadle zou de 23ste dode zijn van de 25 Navy Seals die deel uitmaakten van de ploeg die de overval uitvoerde op Bin Ladens compound in Pakistan. Van Shadles voormalige collega's zouden er 22 om het leven zijn gekomen bij een helikopterongeval, enkele maanden na de raid op Bin Laden. Daarbij vielen 38 doden, het zwaarste verlies ineens voor het Amerikaanse leger in Afghanistan.

Officieel bevonden zich onder de doden in de door de Taliban neergehaalde helikopter 15 leden van Team Six, maar volgens verschillende gezaghebbende bronnen ging het in werkelijkheid om 22 militairen.

Schutter
Een van de twee mensen die nu nog in leven zijn, is waarschijnlijk de schutter die Bin Laden doodde. De ander is vermoedelijk Matt Bissonnette, auteur van het omstreden boek No Easy Day, dat een kijkje biedt achter de schermen van de operatie. Beiden hebben intussen afscheid genomen van de Navy Seals.






Officiële bevestiging van het lot van de anderen zal er vermoedelijk niet komen. Het Pentagon heeft nooit de namen vrijgegeven van het team dat Bin Laden uitschakelde. Maar het lijkt er sterk op dat Shadle, die vorige week tijdens een vrijevaltraining om het leven kwam, een van de deelnemers was aan die missie.

Botsing
Wat een routinesprong op lage hoogte had moeten worden, draaide uit op een nachtmerrie. Shadle kwam in de lucht in botsing met een collega. Hij werd nog overgebracht naar het het ziekenhuis van de nabijgelegen stad Tucson, maar kwam daar te overlijden. Zijn collega raakte zwaargewond, maar ligt in stabiele toestand in het ziekenhuis.

Brett 'Shady' Shadle was een van de beste leden van de elite-eenheid Team Six, een extra reden om aan te nemen dat hij betrokken was bij de overval op Bin Laden. Een voormalig collega zei tegen ABC News: 'Ik heb jarenlang aan zijn zijde gestreden en hij was echt een van de besten. Zowel op tactisch vlak op het slagveld als tijdens de trainingen was hij een van de beste Seals die het team ooit voortbracht. Hij moet herinnerd worden als een held, een vader, een vriend en een Amerikaan. Hij heeft voor zijn land alles opgeofferd.'

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten