donderdag 4 april 2013

Politie waarschuwt voor Oost-Europese knuffeldieven

Vingervlug zijn ze, geraffineerd en intimiderend. Oost-Europese bendeleden opereren in wisselende groepen en beroven - via een knuffeltruc - bejaarde of slecht ter been zijnde mensen van hun kostbare sieraden.

'Je hebt vaak niet eens door dat het gebeurt,' zegt politiewoordvoerder Leonie Bosselaar tegen AD/Utrechts Nieuwsblad. 'Mensen spreken je aan, bijvoorbeeld omdat ze op zoek zijn naar een ziekenhuis. Als dank voor je hulp slaan ze een arm om je heen en hangen iets om je nek of arm. In dezelfde beweging zijn je eigen kostbaarheden weg.'

Het overkwam een 83-jarige vrouw uit Breukelen maandag bijna. Ze is nog te geëmotioneerd, zoveel indruk maakte het voorval.

De vrouw was met haar rollator op weg in de Marijkestraat toen een vrouw uit een auto stapte en haar aansprak. Uit haar woorden maakte ze op dat de vrouw op zoek was naar een ziekenhuis. Ze pakte daarbij de arm van de Breukelse en probeerde een armband om te doen. Het slachtoffer weerde haar af.

De vrouw overlegde met een man in de geparkeerde auto en kwam weer terug. Nu probeerde ze een nepsieraad om haar hals te doen met als doel de echte ketting van het slachtoffer te stelen. De Breukelse wist nu zeker dat het niet in de haak was en riep om hulp.

Later in Loenen werden op grond van de omschrijving door de Breukelse drie verdachten aangehouden. Het waren twee Roemeense vrouwen (22 en 23) en een man (30).






De Breukelse is niet het enige slachtoffer. Vanaf het voorjaar vorig jaar waren overal in de regio knuffelende sieradendieven actief. In Soest werd bijvoorbeeld een 86-jarige vrouw beroofd. Een klopjacht op de daders leverde bij Maarsbergen een spectaculaire arrestatie - waarbij de politiehelikopter werd ingezet - op. Ook in Zeist en Vianen werden mensen slachtoffer.

Omsmelten
Het vermoeden bestaat dat de rovers rondtrekken door Nederland en België, snel buit proberen te maken en vervolgens het goud laten omsmelten. De toename van deze diefstallen is onmiskenbaar sinds de forse stijging van de goudprijs.

De politie waarschuwt mensen alert te zijn en zich nooit te laten omhelzen of knuffelen door de zogenaamd dankbare mensen door wie ze aangesproken zijn.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten