donderdag 4 april 2013

Gelekt dossier toont gegevens belastingparadijzen

Een gelekt dossier over belastingparadijzen legt de gegevens bloot van de fortuinen van duizenden mensen wereldwijd, onder wie heel wat (top)politici en dictators. In totaal worden 120.000 offshore-bedrijven uit 170 landen genoemd, met informatie over zowel privépersonen als bedrijven.

Het lek zou bestaan uit zo'n 2,5 miljoen mails en documenten die in de openbaarheid raken. Het staat vast dat het lek voor een schokgolf in de financiële wereld zal zorgen. Onderzoeksjournalisten van het 'International Consortium of Investigative Journalists' (ICIJ) uit Washington publiceren donderdagmiddag een lijst van tienduizenden offshore-bedrijven op belastingparadijzen, zoals de Britse Maagdeneilanden en de Cookeilanden.

Zo zouden onder meer ook de bezittingen en constructies van de Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe, het fortuin van voormalig Filippijns dictator Ferdinand Marcos, diens dochter Maria Imelda, kunstverzamelaars en toppolitici uit diverse landen als Canada, Mongolië, Azerbeidzjan in kaart worden gebracht.

Nederlandse journalisten betrokken
Ook journalisten van het Nederlandse Dagblad Trouw waren betrokken bij het onderzoek. Zij leggen op hun website uit dat offshore-bedrijven op zich een legaal onderdeel van het internationaal bedrijfsleven zijn. Niet iedereen die zo'n bedrijf bezit is een misdadiger. Sterker nog, ze zijn belangrijke en flexibele financiële schakels in het internationale handelsverkeer. Zo gebruiken multinationals en vermogenden de vennootschappen om belastingen te minimaliseren, een praktijk waar ook Nederlandse bedrijven volop van profiteren.

21 tot 32 biljoen dollar
De belastingparadijzen worden echter ook benut om welvaart geheim te houden en zwart geld weg te sluizen, zo valt te lezen. James Henry, voormalig hoofdeconoom van McKinsey, schat dat vermogenden voor 21 tot 32 biljoen dollar (21.000 tot 32.000 miljard) hebben weggezet in belastingparadijzen - grofweg de omvang van de Japanse en Amerikaanse economie gezamenlijk. De Wereldbank en de VN schatten in hun 'Stolen Asset Recovery Initiative' dat er jaarlijks (!) voor 1.000 tot 1.600 miljard aan crimineel verkregen geld internationaal wordt overgemaakt.







Daarbij wordt op grote schaal gebruik gemaakt van 'nominee directors' en 'nominee schareholders' - bedrijven (zoals Execorp of Sharecorp) of mensen die dienen om de werkelijke eigenaren uit het zicht te houden. Zo toont een analyse van de ICIJ, de BBC en The Guardian dat 28 'onechte directeuren' zeggenschap hadden over in totaal liefst 21.000 bedrijven.

Honderden Belgen
Er zouden zich ook honderden Belgen op de lijst met fraudeurs bevinden. Het zou gaan om verschillende Antwerpse diamantairs van Indiase origine, fiscale raadgevers uit alle delen van het land, bankkaderleden die een rekening openden voor hun klant en verschillende particulieren uit Antwerpen, Brussel, Ukkel, Waterloo en Dinant. Le Soir spreekt zelf van een 'onuitgegeven ontdekking'.

Ook de entourage van de Franse president François Hollande - die de voorbije dagen al geconfronteerd werd met de Zwitserse bankrekening van zijn voormalige minister van Begroting Jérôme Cahuzac - komt opnieuw in het vizier. Deze keer ligt Jean-Jacques Augier, penningmeester van Hollandes kiescampagne en een goede vriend van het Franse staatshoofd, onder vuur. Hij werd door de onthullingen al verplicht om de naam van een Chinese zakenpartner publiek te maken.

In totaal gaat het om zo'n 2,5 miljoen mails en documenten die in de openbaarheid raakten. Het lek geeft ook internationaal inzicht in hoe de rijkdommen van politici, dictators en plutocraten worden beheerd.

Meer informatie op donderdagmiddag
86 journalisten voerden een analyse uit van een spectaculair informaticalek. Miljoenen financiële transacties en tienduizenden namen van bedrijven en particulieren konden worden onthuld. De resultaten van het onderzoek zullen later vandaag in verschillende media gepubliceerd worden. De Brusselse krant Le Soir zet de informatie om 17 uur op zijn website.

'Dit project kan extreem schadelijk zijn voor het vertrouwen van 's werelds rijkste mensen, die niet langer zeker zijn dat de omvang van hun vermogen verborgen blijft voor overheden of hun buren', schrijft de Britse krant The Guardian.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten