Ecomare op Texel is bij het ontleden van de in december aangespoelde potvis op een 'goudmijn' gestuit. In het lichaam van het dier bleek 83 kilo amber te zitten. Deze stof is zeer zeldzaam en erg kostbaar, meldt Hart van Nederland.
De potvis spoelde afgelopen december aan voor de kust van Texel. Dit gebeurde bijna gelijktijdig met het aanstranden van bultrug Johannes. De twee walvissen lagen zo'n drie kilometer bij elkaar vandaan. De potvis was al dood toen hij gevonden werd.
Ecomare bevestigt dat er een grote hoeveelheid amber gevonden is in de potvis, maar wil verder niet ingaan op de vondst. De aangetroffen hoeveelheid is vermoedelijk zo'n half miljoen euro waard. Dat bedrag zou iets lager kunnen uitvallen. De amber is immers nog vers, waardoor het nog vocht en dús gewicht zal verliezen.
De vijf brokken amber die in het kadaver zijn gevonden, hebben er mogelijk voor gezorgd dat het dier afgelopen december aanspoelde. Dat zegt Mickel van Leeuwen, de preparateur die het dier ontleed.
De brokken zaten volgens de wetenschapper dicht op elkaar in het darmkanaal van de potvis. Dit leverde het dier een verstopping op. 'De kleinste brokken zijn zo groot als een vuist, maar de grootste is vergelijkbaar met een skippybal en weegt 52 kilo. Aangezien de doorsnede van de darmen niet verder groeide, kan ik me voorstellen dat het dier hierdoor pijn heeft geleden', zegt Van Leeuwen.
De preparateur verklaart dat het nu te laat is om zeker te weten of de verstopping de mogelijke doodsoorzaak was. 'Dat scenario is niet te onderzoeken. Alleen 1 tot 2 procent van de potvissen maakt amber aan om de bekken van inktvissen makkelijker uit te poepen, en de stof verdwijnt daarbij vaak ook meteen in de zee. Normaal treffen we dus helemaal niets aan', zo vertelt hij.
Het geraamte van de aangespoelde walvis zal binnenkort worden tentoongesteld in Ecomare. Of het centrum de brokken gaat verkopen, is nog niet bekend. Dat meldt Omroep Gelderland.
Amber wordt gebruikt als grondstof voor parfum vanwege de kracht om geuren vast te houden. Omdat de stof zo schaars is wordt er flink veel geld voor neergelegd. Het wordt door potvissen aangemaakt uit verteerde inktvisresten en slechts 1 tot 2 procent van de potvissen bezit de stof in hun ingewanden, aldus een bioloog van Ecomare.
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten