vrijdag 29 november 2013

Experimentele 3D-scanner ziet in het donker

© MIT.




Om een foto te maken heb je licht nodig, en meestal aardig wat ook. Wetenschappers van MIT hebben nu een 3D-scanner gemaakt die plaatjes kan schieten als het bijna pikdonker is.

Het apparaat kan al een afbeelding vastleggen als er maar een paar fotonen licht op het onderwerp vallen. De onderzoekers hebben daarvoor geen speciale, nieuwe hardware gebruikt bij hun project.

Het geheim zit hem in een speciaal algoritme dat wordt gebruikt om het weinige gedetecteerde licht te verwerken. Het team gebruikte een standaard fotonendetector die hele zwakke laserpulsen afvuurt op het onderwerp, schrijft Nature.

Opmerkelijk scherpe plaatjes
Door het tijdsverschil te meten tussen de echo's van afzonderlijke lichtdeeltjes kan het algoritme de ruis uit de foto filteren. Het plaatje dat overblijft, is opmerkelijk scherp.

Er zijn verschillende toepassingen denkbaar voor zo'n supergevoelige camera. Zo zou die kunnen worden ingezet bij biologisch onderzoek naar bijvoorbeeld het menselijke oog. Ook zouden de beelden van beveiligingscamera's in donkere ruimtes flink kunnen worden verbeterd.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten