dinsdag 26 november 2013

Amerikaanse toestellen vliegen door Chinese 'luchtverdedigingzone'

De betwiste eilanden. © ap.



Twee Amerikaanse militaire vliegtuigen zijn vandaag over een door China ingestelde 'luchtverdedigingzone' gevlogen, zonder Peking daarvan op de hoogte te stellen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt.

De zaterdag door China ingestelde zone ligt boven twee eilandjes in de Oost-Chinese zee, waarover het land met Japan aan het twisten is. Peking eist dat alle vliegtuigen die over de betwiste eilanden - die door Japan Senkaku en door China Diaoyu worden genoemd - vliegen zich melden bij de Chinese autoriteiten. Als piloten dat niet doen of zich niet houden aan de regels van Peking, dan kunnen er maatregelen worden getroffen door het leger.

De Amerikaanse kolonel Steve Warren zegt dat de Amerikaanse toestellen bezig waren met een reguliere operatie boven de eilanden. De toestellen hebben volgens hem alle geldige procedures gevolgd. China heeft nog niet op het incident gereageerd.

Op het matje
Eerder vandaag riep Australië al de Chinese ambassadeur op het matje in verband met de zone. Australië zegt zich zorgen te maken over de stap van Peking. Minister van Buitenlandse Zaken Julie Boshop zei in een verklaring dat 'de timing waarmee en de manier waarop' China de zone instelde, niet zullen helpen de stabiliteit in de regio te verbeteren.

Japan heeft meteen al laten weten de Chinese 'luchtverdedigingzone' niet te erkennen.




Bron
Lees ook :China terughoudend na overvliegen bommenwerpers VS boven eilandjes
Lees ook: Chinese schepen dringen betwiste territoriale wateren binnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten