zondag 24 november 2013

Afghaanse leiders voor Amerikaans veiligheidspact

Afghaanse stamleiders bijeen voor de Loya Jirga, een meerdaagse Afghaanse raad in Kabul. © AFP.


Afghaanse stamoudsten, geestelijken en politici hebben zondag ingestemd met een verdrag dat Amerikaanse militairen ook na 2014 in Afghanistan houdt.

Zeker 2500 Afghaanse stamoudsten, geestelijken en politieke leiders waren de afgelopen dagen in Kabul bijeen voor de Loya Jirga (Grote Vergadering) over de afspraken met de Amerikanen. Over het 'veiligheidspact' met de VS is maandenlang onderhandeld tussen de Afghaanse en Amerikaanse regering.

De Loya Jirga riep de Afghaanse president Hamid Karzi op de overeenkomst nog voor het einde van het jaar te ondertekenen. Het was een Amerikaanse eis dat de overeenkomst er nog dit jaar zou zijn.

De Afghaanse president Hamid Karzai lijkt echter niet van plan te tekenen. 'Vrede is onze voorwaarde. Amerika moet ons vrede brengen en dan zullen we tekenen', aldus Karzai. Eerder heeft Karzai gezegd de verkiezingen in april af te willen wachten.



NAVO-troepen trekken zich terug
Vanaf volgend jaar zullen de meeste NAVO-troepen zich terugtrekken uit Afghanistan. Het Afghaanse leger en de politie moeten dan zorgen voor orde en veiligheid. Deze veiligheidstroepen zijn de afgelopen jaren door de NAVO opgeleid.

Maar gevreesd wordt dat het de Afghanen niet zal lukken om de fundamentalistische Taliban in toom te houden. De VS willen daarom eigen troepen in Afghanistan aanhouden.

Het is nog niet precies bekend om hoeveel militairen het daarbij gaat. De Afghaanse president Hamid Karzai heeft eerder wel een schatting gegeven van 15.000 man.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten