maandag 25 november 2013

Massamoorden inspiratiebron schutter bloedbad Newtown

Adam Lanza op een ongedateerde archieffoto © ap..



De jonge man die bijna een jaar geleden op een basisschool in de Amerikaanse staat Connecticut 20 kinderen en zes volwassenen doodschoot was geobsedeerd door massamoorden, in het bijzonder dat op Columbine High School in 1999. Maar wat Adam Lanza precies dreef tot zijn aanslag op de Sandy Hook-school, anders dan dat die school dicht bij huis was, blijft onduidelijk. Omdat de schutter dood is, komt er verder geen strafvervolging.


De 20-jarige Lanza richtte het bloedbad op 14 december aan met een heel arsenaal aan wapens en munitie die door zijn moeder waren aangeschaft. Hij vermoordde eerst haar en reed vervolgens naar de school. Hij sloeg de hand aan zichzelf toen de politie bij de school aankwam.

In het rapport staan de voorwerpen vermeld die in de kamer van Lanza zijn aangetroffen, waaronder nieuwsartikelen over andere schietpartijen op scholen, foto's van een met bloed besmeurde persoon en videospelletjes, waaronder Left for Dead en Call of Duty. In een voetnoot merkt Sedensky op dat in de woning van Lanza een computerschijf is gevonden die mogelijk belangrijke aanwijzingen bevat, maar defect is en waarschijnlijk nooit kan worden uitgelezen.

Volgens het rapport had Lanza onmiskenbaar problemen met zijn geestelijke gezondheid. In 2005 werd bij hem het Asperger-syndroom vastgesteld. Maar ondanks zijn fascinatie voor massaschietpartijen en vuurwapens, vertoonde hij nooit agressief of dreigend gedrag, stelt de aanklager. 'Sommige herinnerden zich dat de schutter was gepest, maar anderen, onder wie veel leerkrachten, hebben daar nooit iets van gemerkt.'




Bron
Lees ook: Rapport onthult details uit leven van massamoordenaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten