maandag 24 februari 2014

Janoekovitsj gezocht door politie voor massamoord

Archiefbeeld van president Viktor Janoekovitsj. © epa.



De verdreven president Viktor Janoekovitsj van Oekraïne wordt door de politie in zijn land gezocht wegens massamoord. Dit heeft de interim-minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov vandaag bekendgemaakt.

'Er is een officiële zaak geopend voor de massamoord op vreedzame burgers', schreef Avakov op zijn Facebookpagina. 'Janoekovitsj en andere verantwoordelijken worden gezocht.'

Janoekovitsj verliet de hoofdstad Kiev enkele dagen geleden. Zaterdag werd hij afgezet door het parlement. Janoekovitsj zou zondag in de Krim zijn gesignaleerd, een etnisch Russisch deel van het land. Maar hij zou zijn huis in de Krim inmiddels hebben verlaten. Hij zou zijn vertrokken uit Balaklava in een auto met een van zijn getrouwen.

Staatsgreep
Parlementsvoorzitter Aleksandr Toertsjinov neemt de taken van Janoekovitsj over. De gevluchte president beschouwt de omwenteling in het weekeinde als een staatsgreep gepleegd door onder meer ultrarechts. Vrijdag nog leek de politieke crisis bezworen met een akkoord tussen hem en de oppositie.

Dat gebeurde nadat dinsdag en donderdag in totaal 82 doden vielen. De Oekraïense veiligheidsdiensten schoten onder meer op betogers, die wel schilden maar geen vuurwapens hadden.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten