Op verschillende plaatsen in Nederland is gisteravond en - nacht het noorderlicht waargenomen. Dat gebeurde onder anderen in Zeeland, Friesland en op de Waddeneilanden. Geluksvogels die het voor ons land zeldzame natuurverschijnsel zagen, deelden hun foto's enthousiast via twitter.
Een van die geluksvogels was amateurastronoom Klaas Jobse uit het Zeeuwse Oostkapelle. Hij wist dat er een verhoogde kans bestond om het natuurverschijnsel te kunnen waarnemen, veroorzaakt door een uitbarsting van de zon, maar legde het natuurverschijnsel desondanks bij toeval vast.
Jobse: 'Ik heb 's avonds en 's nachts altijd een camera aan staan om vallende sterren te fotograferen. Gisteravond pakte het toestel ook het noorderlicht mee.'
'Behoorlijk fel'
Het poollicht was volgens hem 'behoorlijk fel' en het best te zien tussen 21 en 23 uur. De amateurastronoom, bezig met het opzetten van een particuliere sterrenwacht, prijst zich gelukkig dat zijn camera de roodgloeiende aurora borealis vastlegde. 'Met het blote oog bekeken, was het minder mooi.'
Jobse zag het poollicht al vaker, elk jaar wel een paar keer, maar hij blijft het geweldig vinden. 'Dit wordt nooit gewoon voor mij.'
Zeven kaar per jaar
Het noorderlicht is volgens het KNMI jaarlijks gemiddeld zo'n zeven keer te zien in Nederland. Het vaakst in jaren met veel zonneactiviteit. In 1989 beleefde ons land zelfs een 'noorderlichtexplosie'. Het bijzondere natuurverschijnsel was op minstens 14 dagen te zien.
Op 13 maart van dat jaar bleef de hemel zelfs urenlang fel verlicht, zo meldt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut op haar website.
Het noorderlicht ontstaat door geladen zonnedeeltjes die hoog in de atmosfeer in botsing komen met zuur- en stikstofmoleculen. Afhankelijk van de soort van die moleculen kleurt het poollicht rood, roze, paars, blauw, groen of zelfs geel.
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten