donderdag 27 februari 2014

Miljoenen webcammers bespied door geheime dienst


Programma Optic Nerve verzamelde jarenlang beelden

© Archieffoto ANP.



De Britse geheime dienst GCHQ heeft jarenlang webcambeelden van miljoenen internetgebruikers verzameld en opgeslagen. Daaronder zou een behoorlijke hoeveelheid seksueel getint materiaal zijn. Dat meldde de Britse krant The Guardian.

De Britten verzamelden het materiaal in samenwerking met de Amerikaanse NSA via webcamchats van internetbedrijf Yahoo. Dat gebeurde met een programma met de codenaam Optic Nerve van 2008 tot 2010.

In een tijd van 6 maanden in 2008 ging het alleen al om webcambeelden van 1,8 miljoen willekeurige Yahoo-gebruikers wereldwijd.

The Guardian baseert zich op documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

Yahoo heeft furieus gereageerd op het nieuws. Het internetbedrijf zegt van niets te hebben geweten en beschuldigt de geheime diensten van 'schending van de privacy van onze gebruikers van een geheel nieuwe orde'. Volgens de documenten is het nauwelijks te voorkomen dat medewerkers van de geheime diensten seksueel getinte beelden kunnen bekijken.

De focus kwam op Yahoo-webcams te liggen omdat bekend was dat doelwitten van GCHQ er vaker gebruik van maken. De beelden komen van webcams van willekeurige gebruikers; er werd niet gericht gezocht naar gebruikers of inhoud. Om servers niet te veel te belasten werd slechts eens in de 5 minuten een beeldfragment opgeslagen.

De geheime diensten beweren in de documenten dat de activiteiten nodig, proportioneel en rechtmatig zijn. Ook constateert GCHQ dat 'een opvallend aantal gebruikers', tussen de 3 en 11 procent, tijdens webcamsessies 'zijn of haar intieme delen toont'. Soms werd pornografisch materiaal uitgewisseld via de camera's.

De documenten onthullen dat ook is onderzocht of er camerabeelden kunnen worden onderschept van de spelcomputer Xbox 360 van Microsoft.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten