zaterdag 1 maart 2014

Poetin krijgt toestemming voor militaire actie Oekraïne


Reactie Klitsjko: Leger gevechtsklaar maken

Mannen in legeruniform in Simferopol, bij het parlementsgebouw van de Krim. © epa.



Rusland mag 'uitgebreide maatregelen' nemen om de veiligheid van Russische burgers in Oekraïne te beschermen. Dat bepaalde de Russische Raad van de Federatie (Eerste Kamer), nadat president Vladimir Poetin toestemming had gevraagd tot militair ingrijpen..

Poetin kan met de toestemming gewapende eenheden naar Oekraïens grondgebied sturen, om de 'politieke situatie' in het land te 'normaliseren'. In zijn verzoek sprak Poetin niet over de Krim, maar over 'het grondgebied van Oekraïne'. Dat betekent dat het leger wellicht ook in andere delen van het land wil ingrijpen.

Als reactie heeft de Oekraïense presidentskandidaat Vitali Klitsjko opgeroepen tot een algemene mobilisatie in Oekraïne. Bij een algemene mobilisatie wordt het leger gevechtsklaar gemaakt voor een oorlog en mannen van weerbare leeftijd opgeroepen voor militaire dienst.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zaterdag om 20.00 uur (onze tijd) opnieuw in spoedvergadering bijeen om zich te buigen over de situatie in Oekraïne. Dit is in diplomatieke kringen in New York vernomen. De Britse delegatie had om de bijeenkomst gevraagd.

'Niet snel'
Volgens de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Grigory Karasin betekent de instemming om militaire middelen in te zetten niet dat dit ook snel zal gebeuren. 'Het betekent niet dat we hier ook snel gebruik van zullen maken', aldus Karasin.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zullen maandag een spoedberaad houden om de situatie in Oekraïne te bespreken.

Verzet tegen nieuwe macht
De nieuwe premier Aksenov van de Krim vroeg eerder vandaag al de Russische president om hulp. Het schiereiland de Krim is overwegend Russisch, maar ingedeeld als autonome republiek in Oekraïne. Zij verzetten zich tegen de nieuwe machthebbers in Kiev die zich richting de Europese Unie willen bewegen.

Volgens de interim-minister van Defensie in Kiev heeft Rusland recent 6000 militairen naar de marinebasis op de Krim gestuurd. Russen overmeesterden volgens de bewindsman onder meer de luchthaven van de hoofdstad van de Krim, Simferopol, een basis van de grenswacht in Sebastopol en een antiraketbasis van de Oekraïense strijdkrachten in Jevparoija in het westen van de Krim. De Oekraïense marine op de Krim is uitgeweken naar zee.




Bron
Lees ook: Krim nu volledig onder Russische controle, Kerry naar Kiev
Lees ook: 'EU moet leiders Oekraïne in toom houden'
Lees ook: Pechtold: roep Russische ambassadeur op matje
Lees ook: Kabinet vindt Russische stappen op Krim 'buitengewoon zorgelijk'
Lees ook: Dode bij demonstraties in Oekraïne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten