woensdag 19 februari 2014

Rusland en Europa: stop het geweld in Oekraïne

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. © afp.



'Stop het bloedvergieten in Kiev', zegt het Russische Ministerie van Buitenlandse zaken in een verklaring op de heftige confrontatie tussen demonstranten en de politie in Oekraïne. Het gevaar is na de confrontatie nog niet geweken, want geen van beide partijen wil zich terugtrekken van het Onafhankelijkheidsplein. Het Ministerie is niet de enige dat zich uitspreekt tegen de gebeurtenissen in het land. Zo klonk uit verschillende monden: 'stop het geweld'. Brussel praat al over sancties.


Na de heftige confrontatie van gisteravond, waarbij gisteren 25 doden en meer dan duizend gewonden vielen, zijn de spanningen nog verder opgelopen. 'Janoekovitsj blijft de onmiddellijke ontruiming van de Maidan (het Onafhankelijkheidsplein, red.) eisen', aldus oppositieleider Klitsjko. Zelf eist hij dat het politieoptreden tegen betogers op het Onafhankelijkheidsplein onmiddellijk stopt. 'Er moet een staakt-het-vuren komen voor onderhandelingen.'

Nieuwe gesprekken
De politie stuitte gisteravond op fel verzet toen ze het protestkamp op het Maidanplein wilden ontruimen. De demonstranten beten van zich af met stenen, stokken en brandbommen. Ze scandeerden 'Glorie aan de Oekraïne' en zongen het Oekraïense volkslied. Ook creëerden ze muren van vuur, gevoed met onder meer autobanden, om de opmars van de politie te stuiten.

De politie zette onder meer schokgranaten en waterkanonnen in. Vrouwen en kinderen werden door de politie opgeroepen het plein te verlaten omdat er een 'antiterreuroperatie' gaande was. President Janoekovitsj wil vandaag opnieuw in gesprek met de oppositie.


Gerichte maatregelen
Toch is dit niet genoeg volgens voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en moeten er snel 'gerichte maatregelen' tegen de verantwoordelijken van het geweld worden genomen. Nu de situatie daar is verslechterd hoopt Barroso dat de EU-lidstaten met spoed tot sancties besluiten tegen personen die verantwoordelijk zijn voor het geweld. Betrokkenen zouden een reisverbod kunnen krijgen. Ook zouden hun tegoeden in de EU kunnen worden bevroren.

Meerdere EU-lidstaten hebben al duidelijk gemaakt strafmaatregelen te willen. Morgen is er in Brussel een extra vergadering over Oekraïne. De leiders van Frankrijk en Duitsland buigen zich vandaag in Parijs over de crisis in Oekraïne. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius maakte al duidelijk dat er waarschijnlijk EU-sancties komen tegen individuen. 'We blijven niet onverschillig. De verantwoordelijken kunnen niet ongestraft blijven', zei de bewindsman.

De EU aarzelde tot nu toe met strafmaatregelen uit vrees de crisis te verslechteren. De Oekraïense machthebbers, die met Rusland lonken, zouden nog meer afstand van Brussel kunnen gaan nemen.


Kamerdebat
De Tweede Kamer debatteert donderdagochtend, of mogelijk zelfs woensdagavond al, met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken over de situatie in Oekraïne.

Het debat, dat vandaag werd aangevraagd door VVD-Kamerlid Han ten Broeke, vindt plaats voorafgaande aan het spoedberaad van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Die buigen zich in Brussel over de crisis in de Oekraïne. Voorafgaande aan het Kamerdebat wil de Kamer een brief van het kabinet.

Het politieke oproer in Oekraïne heeft de buitengrenzen van de EU bereikt. Honderden tegenstanders van de regering in Kiev blokkeerden woensdag een grensovergang naar Polen. Er werden stapels banden in brand gestoken. De Oekraïense douane staakte haar werkzaamheden aan de weg van het Poolse Korczowa naar het Oekraïense Krakovets.

Beurs van Oekraïne
De aandelenbeurs in Kiev is woensdag onderuit gegaan, een dag na het bloedige geweld in de hoofdstad met tientallen doden en honderden gewonden. De hoofdindex, die uit 10 fondsen bestaat, daalde met 2,5 procent. De onrust drukt ook de waarde van de hryvnia. De Oekraïnse munt werd ruim 1 procent minder waard ten opzichte van de dollar.

De prijzen van diverse grondstoffen liep juist flink op. Zo werd maïs uit de Oekraïne in 2 dagen tijd meer dan 7 dollar duurder op circa 225 dollar per ton. Oekraïne is de op twee na grootste exporteur van maïs. Het overgrote deel verlaat het land via havens aan de Zwarte Zee, waar weinig is te merken van de strijd in de hoofdstad en de stad Lviv in het westen.

Het tonnage van geëxporteerde granen, vooral maïs, was in de eerste 2 weken van februari 1,2 miljoen ton. Dat is een stuk meer dan de 819.600 ton die een jaar eerder werd uitgevoerd.

'Oppositieleiders hebben schuld'
De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj geeft oppositieleiders de schuld van het dodelijke geweld dat gisteren uitbrak in Kiev. Volgens Janoekovitsj hebben de oppositieleiders een grens overschreden door 'mensen op te roepen de wapens op te nemen.

Oppositieleiders als Vitali Klitsjko en Arsenij Jatsenjoek moeten zich distantiëren van de radicale groepen', aldus Janoekovitsj. 'Doen ze dan niet, dan tonen ze zich steunbetuigers van de radicalen en zal er een heel ander soort gesprek worden gevoerd', aldus Janoekovitsj.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten