donderdag 20 februari 2014

Ook Schiphol gewaarschuwd voor 'bomschoenen'

Schiphol is een van de luchthavens die zijn gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen met 'bomschoenen' op vluchten naar de VS. Dat hebben bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten tegen persbureau Reuters gezegd. De Amerikaanse Binnenlandse Veiligheidsdienst (DHS) heeft een dertigtal vliegvelden gealarmeerd.


De DHS maakte woensdag bekend recente inlichtingen te hebben over een mogelijke aanslag. Die waarschuwing gold niet voor een specifieke luchtvaartmaatschappij, plaats of tijd.

Volgens de bronnen van Reuters donderdag heeft de huidige waarschuwing te maken met zorgen over Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland in Jemen. De belangrijkste bommenmaker van die terreurorganisatie, Ibrahim Hassan al-Asiri zou nieuwe bomontwerpen hebben ontwikkeld om veiligheidsmaatregelen op vliegvelden mee te omzeilen.

Geen extra maatregelen
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt dat het huidige dreigingsbeeld 'geen aanleiding voor extra maatregelen bovenop de aangescherpte maatregelen die al gelden voor vluchten naar de Verenigde Staten'. De NCTV laat verder weten dat er altijd contact is met de internationale partners over de veiligheid.

In totaal zijn luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op zo'n 30 luchthavens door de Amerikanen gewaarschuwd. In Europa gaat het onder meer om de Londense vliegvelden Heathrow en Gatwick en de luchthaven van Manchester. Ook in Afrika en het Midden-Oosten zijn waarschuwingen gegeven.

De 'bomschoen' is geen nieuw fenomeen. In 2001 werd de Brit Richard Reid aangehouden: hij zou van plan zijn geweest een vliegtuig van American Airlines op de route Parijs-Miami te laten ontploffen.

Explosieven in tubes
Drie weken geleden kwam de VS ook met een waarschuwing. Die had met name betrekking op vluchten van en naar Rusland. Het Department of Homeland Security zei toen te vrezen dat terroristen explosieven aan boord zouden willen nemen in tandpastatubes. Met name de periode rond de Winterspelen in Sotsji was risiscovol.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten