woensdag 20 augustus 2014

Moskou haalt enkele producten van boycotlijst

© anp.


De Russische premier Dmitri Medvedev heeft woensdag een aantal producten uitgesloten van de lijst met goederen die niet meer uit de Europese Unie, de Verenigde Staten en andere landen mogen worden geïmporteerd. Het gaat onder meer om aardappelzaden, lactosevrije melkproducten, vitamineproducten, jonge zalm, forel en voedingssupplementen.

Dat staat op de website van het Kremlin, aldus het Russische persbureau Itar-Tass. Op 7 augustus verbood Rusland de invoer van onder meer vis, gevogelte, zuivelproducten en groenten uit alle 28 lidstaten van de Europese Unie, Australië, de Verenigde Staten, Noorwegen en Canada voor een jaar. De boycot van Rusland is een reactie op de sancties van die landen tegen Rusland wegens de houding van Moskou in het conflict in Oekraïne.

LTO reageert terughoudend
Boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland vindt het positief dat Rusland enkele producten van de boycotlijst heeft gehaald. Maar de organisatie blijft terughoudend. 'Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Dit gaat nog maar over een paar producten', stelt een woordvoerster in een reactie.

Volgens LTO laat de stap wel zien dat Rusland de voedselvoorziening van de eigen burgers belangrijk vindt en dus ook bereid is de import voor bepaalde producten weer toe te laten.


Opsteker
Voor de Nederlandse boeren is vooral de toelating van aardappelpootgoed een opsteker. De export daarvan kwam vlak voor de sancties werden ingesteld, net goed op gang. LTO is blij dat die handel nu weer kan worden voortgezet.

Juridische stappen
Brussel heeft nog steeds geen knoop doorgehakt over eventuele juridische stappen tegen Rusland wegens het Russische importverbod van Europese landbouwproducten. Een besluit wordt de komende weken genomen.
De Europese Commissie in Brussel is bezig de situatie te analyseren, benadrukte een woordvoerster vandaag. Vooral Polen dringt aan op een klacht bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waarvan Rusland nu bijna 2 jaar lid is.

De voor- en nadelen van een stap naar de WTO moeten zorgvuldig worden afgewogen, lieten diplomaten weten. De Europese Unie wil de crisis immers niet verergeren, maar de spanningen juist verminderen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten