zondag 17 augustus 2014

IS' grootste nachtmerrie: het Koerdische vrouwenleger


’Ook al ben ik zwanger, als ik moet vechten dan ga ik’

Archiefbeeld van een vrouw uit de elite unit van het Koerdische peshmerga-leger tijdens een training. De dames vechten voor hun families. © ap.


Honderden moeders en dochters hebben de wapens ter hand genomen en zijn vastberaden hun levens te riskeren om de Koerden in Irak te beschermen tegen de oprukkende terreurbeweging IS (voorheen ISIS). De vrouwen van het tweede bataljon van het pershmerga-leger (vertaling: 'zij die de dood trotseren') zien het vechten voor hun land als hun plicht. Zelfs als ze zwanger zijn, trekken ze naar de frontlinie.
.

Vechtende vrouwen, het moet een nachtmerrie voor de IS-strijders zijn, zo schrijven sommige media. De militanten leggen vrouwen juist op binnen te blijven en zich te bedekken. Vele van hen zijn de afgelopen weken uit hun huizen gehaald en verkracht door IS-strijders.

Klaar om te vechten
Maar de 550 vrouwen onder leiding van kolonel Nahida Ahmad Rashid zijn er klaar voor. Hoewel zij nog niet oog in oog kwamen met de militanten van IS, die steeds meer terrein winnen in Koerdistan, is er hard getraind in de zinderende hitte nabij de stad Sulaymaniyah. De vrouwen bereiden zich zo voor op de strijd.

'Het is een eer om deel uit te maken van een islamitisch land waar het vrouwen is toegestaan om voor hun thuisland te vechten,' legt een anonieme moeder uit aan de New York Post. Zij vecht al sinds 1996 mee. 'We krijgen dezelfde behandeling als mannelijke vechters. Dat is zo vastgelegd in de wet.'

Ook zwanger strijden
Naast hun werk hebben de vrouwen vaak een gezin. 'We zijn ook verantwoordelijk voor onze huishoudens, dus je kan stellen dat een vrouwelijke pershmerga-strijder het zwaarder heeft.'

Een andere moeder, die thuis een 5-jarige dochter heeft zitten, is nu zwanger. Zij laat weten dat ze zich daardoor niet laat tegenhouden. 'Dit is mijn plicht, of ik nu een kind draag of niet. Als ik word opgeroepen om te vechten, dan ga ik,' aldus de vier maanden zwangere vrouw.

190.000 mensen
Het peshmerga-leger, naar schatting nu zo'n 190.000 man (waaronder enkele honderden vrouwen) sterk, werd in de jaren veertig opgericht door de Koerdische nationalist Mustafa Barzani. Hij verenigde verschillende groepen Koerdische strijders die sinds het uiteenvallen van het Ottomaanse rijk vochten voor een onafhankelijk Koerdistan in het noorden van Irak, het zuiden van Turkije en het westen van Iran.

Het geharde bergvolk streed lange onafhankelijkheidsoorlogen tegen Irakese troepen in de jaren zestig, zeventig en tachtig.




Bron
Lees ook: Cameron: 'IS vormt directe en dodelijke dreiging'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten