zondag 17 augustus 2014

Oekraïne wil militaire hulp van NAVO en EU

Een man staat bij een huis in een buitenwijk van Donetsk dat is vernietigd door de gevechten tussen de rebellen en het Oekraïense leger. © afp.


Oekraïne wil 'militaire hulp' van NAVO en EU in de strijd tegen de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Dat heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimkin, vandaag gezegd in een interview met de Duitse radio Deutschlandfunk. Later op de dag ontmoet hij in Berlijn zijn ambtgenoten uit Duitsland, Frankrijk en Rusland.

Militaire hulp zou het voor Oekraïne makkelijker maken op te treden in Oost-Oekraïne, aldus Klimkin. Lidmaatschap van de NAVO sluit hij echter voorlopig uit. Daar is in Oekraïne 'geen politieke en geen maatschappelijke consensus' over, aldus de bewindsman.

Ondertussen hebben Oekraïense militairen een politiebureau overmeesterd in de oostelijke stad Loehansk, die sinds april handen is van rebellen. Ze hebben de vlag gehesen, zegt een Oekraïense legerwoordvoerder vandaag.

Mogelijke doorbraak
Het gaat mogelijk om een doorbraak in de pogingen van de regering in Kiev om het centrale gezag in Oost-Oekraïne te herstellen. De steden Donetsk en Loehansk zijn de belangrijkste bolwerken van de pro-Russische rebellen. Oekraïense strijdkrachten proberen Loehansk te omsingelen, maar waren tot nu toe niet in staat de stad binnen te dringen.

Via Loehansk loopt een belangrijke landverbinding van de rebellen met Rusland. De Oekraiënse woordvoerder zei ook dat er vanuit Rusland nieuw militair materiaal Oekraïne binnenkomt.

Vliegtuig uit de lucht geschoten
Vannacht hebben pro-Russische separatisten een Oekraïens gevechtsvliegtuig uit de lucht geschoten. De piloot wist zichzelf via een schietstoel in veiligheid te brengen en is inmiddels gevonden, zei een Oekraïense legerwoordvoerder.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten