dinsdag 16 september 2014

'Europese 'Postergirl' van IS in Syrië omgekomen'

© Twitter.

De 'postergirls' werden ze genoemd, omdat ze met hun engelengezicht op de cover van menig tijdschrift verschenen. In april trokken twee tienermeiden vanuit Oostenrijk naar Syrië om er de rangen van IS te versterken. En nu is een van hen gedood.

Samra Kesinovic (16) en Sabina Selimovic (15) verdwenen plotseling uit Wenen. Snel daarna doken er foto's op van de jongedames in traditionele moslimkledij, met een kalashnikov in de hand en gewapende mannen op de achtergrond. De Oostenrijkse politie vreesde dat ze op die manier andere jonge meisjes zouden aanzetten om ook de stap naar extremisme te zetten.

Moskee bezocht
Wie van de twee omgekomen zou zijn, is nog niet bekend. De Oostenrijkse regering moet het nieuws nog bevestigen. 'We zijn op de hoogte en hebben de info gecheckt, maar voorlopig kunnen we niet met absolute zekerheid stellen dat het verhaal klopt', aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. 'De ouders hebben wel te horen gekregen dat de kans bestaat dat hun dochter overleden is.'

Wat de twee van oorsprong Bosnische meisjes ertoe aangezet heeft om naar het strijdperk te reizen, is niet bekend. Eerder hadden ze wel contact met Tsjetsjeense jongeren en hadden ze een moskee bezocht.

Andere meisjes op het nippertje tegengehouden
Hun aantrekkingskracht miste het effect niet: vorige week konden twee andere meisjes uit Wenen op het nippertje tegengehouden worden. Van hen is bekend dat ze 14 en 16 jaar oud zijn en dat hun ouders Irakezen zijn. De politie tracht nu uit te zoeken hoe ze radicaliseerden en van wie ze hulp kregen.

De bedoeling was om via Turkije naar Syrië te trekken, dezelfde route dus die Samra en Sabina gevolgd hebben. Ze liepen uiteindelijk tegen de lamp omdat de moeder van een derde meisje alarm geslagen had. Zij vond het vreemd dat haar dochter van plan was om zo veel bagage mee te nemen.

Vermoedelijk zijn intussen al zo'n 130 jihadisten uit Oostenrijk richting 'heilige oorlog' vertrokken. 'Als we ze kunnen tegenhouden voor hun vertrek bestaat de kans dat we hen nog tot rede kunnen brengen', besluit de woordvoerder. 'Vanaf het moment dat ze het land verlaten hebben, is het haast onmogelijk om ze nog terug te brengen. Ook al zouden ze van gedachten veranderd zijn.'




Bron
Lees ook: 'Europese Postergirl IS springlevend en zwanger'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten