dinsdag 16 september 2014

Onderzoek naar banden hulporganisatie ontvoerde Brit en IS

Iraakse soldaten tonen een buitgemaakte IS-vlag. © reuters.


De liefdadigheidsorganisatie waarvoor de Britse hulpverlener Alan Henning werkte toen hij werd ontvoerd door Islamitische Staat, heeft mogelijk banden met moslimextremisten.

Een Britse toezichthouder onderzoekt sinds maart of Al-Fatiha Global 'banden heeft met mensen die naar verluidt gewapende activiteiten in Syrië steunen'. Mogelijk worden hulpkonvooien gebruikt om Britse jihadisten te vervoeren. Er zijn overigens geen aanwijzingen dat Henning daarbij betrokken was.

Onthoofdingsvideo
Henning verscheen in de onthoofdingsvideo van zijn landgenoot David Haines. IS waarschuwde dat Henning het volgende slachtoffer wordt, als het Verenigd Koninkrijk zich niet terugtrekt uit de internationale coalitie tegen IS. De 47-jarige taxichauffeur was in Syrië om medische hulpmiddelen te leveren aan vluchtelingen in het noorden van het land. Daar werd hij eind december ontvoerd.

Volgens de krant The Independent heeft terreurorganisatie al-Qaeda aan IS gevraagd om Henning vrij te laten. De Syrische tak van al-Qaeda is ervan overtuigd dat Henning zich oprecht inzette om moslims te genezen. The Independent baseert zich op een interview met een lokale leider van al-Qaeda in Syrië. 'Je hebt niet het recht hem te ontvoeren. Je kunt hem niet vasthouden zonder reden, alleen maar omdat hij geen moslim is', aldus de rebellenleider tegen IS.




Bron
Lees ook: Britse journalist opnieuw te zien in propagandavideo IS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten