zondag 14 september 2014

Bijna duizend Fransen betrokken bij jihad in Irak en Syrië

Iraakse soldaten bereiden een aanval voor op terreurgroep Islamitische Staat. Bijna duizend Franse staatsburgers zijn afgereisd naar Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij islamitische groeperingen. © reuters.


Ongeveer 930 inwoners van Frankrijk zijn actief betrokken bij de jihad in Irak en Syrië of zijn van plan daar naartoe te gaan. Volgens de Franse minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken zijn 350 van hen ter plaatse, onder wie 60 vrouwen.

Ongeveer 180 zijn inmiddels teruggekeerd uit Syrië en 170 zijn op weg naar de regio. Nog eens 230 anderen hebben voorbereidingen getroffen om naar gebieden te gaan waar radicaalislamitische strijders opereren. Naar schatting zijn tot nu toe 36 Fransen in de regio omgekomen.

Angst voor terugkeerders
Westerse regeringen zijn doodsbenauwd dat de jihadisten zich ook schuldig maken aan terreur bij terugkomst. Volgens de minister geloven sommigen bij terugkomst nog steeds in de strijd van radicale moslims en zijn ze bereid terug te keren. Anderen willen niets meer met het geweld te maken hebben door alles wat ze hebben gezien en meegemaakt.

In Frankrijk wordt morgen een internationale conferentie gehouden over het bestrijden van Islamitische Staat, die grote delen van Irak en Syrië in handen heeft. De Franse president François Hollande veroordeelde zondag de onthoofding van een Britse hulpverlener door IS. Volgens Hollande laat de onthoofding opnieuw zien dat internationaal ingrijpen tegen de terreurorganisatie noodzakelijk is.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten