maandag 15 september 2014

Oekraïne biedt separatisten zelfbestuur aan

Petro Porosjenko © epa.


De separatisten in Oost-Oekraïne krijgen amnestie en kunnen drie jaar lang hun eigen gebied besturen. Deze tijdelijke autonomie heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko vandaag aangeboden in een poging het broze bestand in de opstandige regio in permanente vrede om te zetten.


Het voorstel is voorgelegd aan het Oekraïense parlement, dat zich er morgen over gaat buigen. Porosjenko hoopt dat zijn concessies aan de Russischsprekende opstandelingen het staakt-het-vuren van 5 september overeind houdt. Er is vandaag weer gevochten in de stad Donetsk, het grootste bolwerk van de rebellen.

Het Oekraïense parlement stemt morgen ook over een partnerschap met de Europese Unie. Daar moet rond het middaguur in Straatsburg tegelijkertijd het Europese Parlement mee instemmen.

De Russische president Poetin en de Duitse bondskanselier Merkel hebben elkaar vandaag gebeld en over het gammele bestand in Oekraïne gesproken, meldde het Russische persbureau RIA Novosti. Ook de Russische gasleveringen aan de EU en de Europees-Oekraïense samenwerking kwamen ter sprake.

Het van kracht worden van een vrijhandelskoord van de EU met Oekraïne, onderdeel van de samenwerking, is uitgesteld tot 2016. Poetin en Merkel noemden dat positief. Poetin heeft maandag ook met EU-topman José Manuel Barroso gebeld.





Doden in Donetsk
Beschietingen in de Oost-Oekraïense stad Donetsk hebben gisteren aan zes mensen het leven gekost. Vijftien anderen raakten gewond, aldus het stadsbestuur. Donetsk is een bolwerk van pro-Russische separatisten. De beschietingen van gisteren waren de bloedigste sinds op 5 september een staakt-het-vuren inging tussen de rebellen en het Oekraïense leger.

Het Oekraïense leger verklaarde niet achter de beschietingen te zitten. 'De Oekraïense strijdkrachten hebben vandaag, gisteren of de dagen ervoor geen stedelijke gebieden beschoten', zei Andrej Lysenko van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad.

De wapenstilstand wordt in de strikte zin van het woord niet nageleefd, maar het geweld is wel drastisch afgenomen. Dit heeft er in delen van Oost-Oekraïne toe geleid dat mensen hun leven weer kunnen oppakken. Ook zijn Oekraïne en de rebellen begonnen gevangenen uit te wisselen. Afgelopen nacht kwamen opnieuw 73 Oekraïense militairen vrij, in ruil voor eenzelfde aantal separatisten. Volgens de opstandelingen vindt de volgende gevangenenruil over een dag of drie plaats, meldden Russische media vandaag.




Bron
Lees ook: Parlement geeft speciale status Oost-Oekraïne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten