vrijdag 12 december 2014

'Elk uur 7 doden door geweld terroristen'

© ap.


Meer dan vijfduizend mensen zijn wereldwijd in november om het leven gekomen als gevolg van jihadistisch geweld. De BBC constateert dat vandaag uit eigen onderzoek in samenwerking met het Internationale Centrum voor Onderzoek naar Radicalisering (ICSR).

80 procent van de slachtoffers vielen in Irak, Nigeria, Afghanistan en Syrië. Volgens het onderzoek vielen de doden bij 664 aanvallen in veertien landen. Elk uur kwamen gemiddeld bijna zeven mensen om het leven als gevolg van geweld door terreurorganisaties als al-Qaeda, al-Shabaab of Boko Haram. Islamitische Staat, die bloedig om zich heen grijpt in Syrië en Irak, was verantwoordelijk voor tweeduizend doden.

De meesten van de 5042 slachtoffers waren burgers (2097). Meer dan 1700 doden waren militairen en onder de jihadi's vielen bijna duizend doden. Syrië was het dodelijkste land om in te vertoeven, met een derde van het aantal slachtoffers en het grootste aantal aanslagen.

Jihadi anders dan al-Qaeda
Volgens ICSR-directeur Peter Neumann blijkt uit de cijfers dat ,,jihadisten en al-Qaeda niet langer precies hetzelfde zijn''. ,,60 procent van de doden door jihadisten viel door geweld van groepen die geen formele band met al-Qaeda hebben. Het algehele beeld is dat van een toenemend ambitieuze, complexe en ontwikkelde beweging.''

De aanslag met de meeste slachtoffers was een bomaanslag op een moskee in de Nigeriaanse stad Kano, waardoor 120 mensen omkwamen. Bomaanslagen waren hoe dan ook het favoriete middel, gevolgd door geweren, granaataanvallen en onthoofdingen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten