donderdag 11 december 2014

'IS biedt lichaam Foley te koop aan voor $1 miljoen'

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) probeert het onthoofde lichaam van James Foley te verkopen aan zijn familie of de Amerikaanse overheid voor 1 miljoen dollar. Dat zeggen bronnen die banden hebben met de terroristen tegen BuzzFeed. Het zouden drie tussenpersonen zijn die een eventuele overdracht mogelijk kunnen maken.

Het lichaam van de geëxecuteerde journalist zou vanuit Syrië over de Turkse grens worden overgedragen. De tussenpersonen van IS beweren dat de terreurorganisatie bereid is met behulp van DNA-materiaal te bewijzen dat het om het lichaam van James Foley gaat. Maar de terroristen zouden wel eerst de 1 miljoen dollar willen hebben voordat ze tot overhandiging van het bewijs overgaan.

Een van de tussenpersonen, een Syrische ex-rebel, zegt Foley's familie ,,afsluiting'' te willen geven. Hij noemt het een ,,menselijke zaak''. Maar verwacht wordt dat hij een provisie krijgt zodra hij de deal tussen IS en de Verenigde Staten mogelijk maakt. De voormalige rebel zou al sinds het begin van de Syrische burgeroorlog banden hebben met IS-commandanten. Hij heeft onderhandelingen gevoerd voor verschillende terreurorganisaties, zoals IS, Al-Nusra en al-Qaeda.

Geen onderhandelingen
Van de Verenigde Staten is bekend dat zij niet onderhandelen met terroristen en weigeren losgeld te betalen. De verwachting is dan ook dat de Amerikaanse overheid niet ingaat op de deal. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen BuzzFeed ,,op zoek te zijn naar meer informatie''. De familie van Foley heeft nog niet op het bericht gereageerd.

Fotojournalist James Foley was de eerste van de inmiddels drie Amerikaanse IS-gijzelaars die op video door een beul werd onthoofd. De video waarin Foley werd gedood door een gemaskerde IS-terrorist verscheen in augustus op het internet.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten