dinsdag 9 december 2014

'Oudste geval van kanker ontdekt'

© Angela Lieverse.


Wetenschappers in Siberië zeggen mogelijk het oudste geval van kanker te hebben ontdekt. Een skelet met daarop vervormingen die duiden op kanker, werd gevonden in een graf uit de Bronstijd.

De resten behoren tot een man die ruim 4.500 jaar geleden stierf aan prostaat- of longkanker. De man moet niet ouder zijn geworden dan tussen de 35 en 45 jaar. Wetenschappers hielden het altijd voor onmogelijk dat er zo lang geleden kanker bestond, omdat mensen toentertijd niet werden blootgesteld aan schadelijke, onnatuurlijke, kankerverwekkende stoffen.

De man moet enorm geleden hebben aan de ziekte en constant pijn hebben gehad. De kanker is volgens de wetenschappers begonnen in zijn heup, waarna het zich verspreidde door zijn lichaam naar zijn hoofd.

Er zijn oudere gevallen van kanker in botten bekend, maar deze werden weggezet als goedaardige tumoren. Die restanten zijn ongeveer tussen de 5.000 en 6.000 jaar oud.

,,Mensen leefden in die tijd in een gifvrije omgeving, aten gezond en waren enorm actief. Daarom werd vooralsnog altijd aangenomen dat kanker in de oudheid bijna niet voorkwam," aldus Angela Lieverse, een bioarcheoloog aan de Universiteit van Saskatchewan in Canada en één van de wetenschappers die zich met de opgraving bezighoudt. ,,Het is gewoon hartverscheurend als je je bedenkt wat die man allemaal heeft moeten doorstaan, zoveel pijn."

Lieverse denkt dat de man kanker kan hebben gekregen door het inademen van rook afkomstig van kampvuren, omdat hij hier als jager mogelijk vaak aan blootgesteld werd. Als je regelmatig de giftige stoffen van rook inademt, kan dit kanker veroorzaken, volgens de wetenschapper.

,,De kanker heeft, als het longkanker is geweest, waarschijnlijk zichzelf vanuit zijn longen verspreid en gaten in zijn botten gevroten. Wonderwel zijn de restanten enorm goed bewaard gebleven waardoor een diagnose goed te stellen was.''

De jager werd gevonden in foetushouding met een botlepel in zijn graf, in tegenstelling tot de meeste mannen die werden begraven met jaag-en visgereedschap. Hij moet dus hebben geleefd in afzondering van zijn stam. De botlepel heeft de vorm van een slang, wat een zeer speciale betekenis had. Zijn tijdsgenoten moeten hebben geweten dat hij niet gezond was.
Zijn dood moet enorm pijnlijk zijn geweest. Mogelijk voelde hij zich enorm misselijk en vermoeid. Volgens Lieverse was hij uiteindelijk niet meer in staat te ademen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten