zondag 7 december 2014

Nieuwe actieronde treft Brussel

© anp.


Brussel zal maandag nagenoeg plat gaan als gevolg van acties van vakbonden tegen de bezuinigingsplannen van de Belgische regering. Het treinverkeer van en naar de Belgische hoofdstad valt stil, de nationale luchthaven Zaventem verwacht grote hinder en ook bussen, trams en metro's zullen maandag niet uitrijden. Fileleed zal automobilisten treffen.

De Belgische publieke omroep (VRT), die is gevestigd in Brussel, gaat grotendeels op zwart. Er worden alleen ingekorte nieuwsuitzendingen en herhalingen getoond. Kinderzender Ketnet blijft wel normaal uitzenden. Ook bij de post, banken en ziekenhuizen worden acties gehouden. Evenals bij supermarkten en andere winkels.

Uitval treinen
Nederlandse treinreizigers die naar Brussel willen moeten zondagavond en dinsdagochtend rekening houden met uitval van treinen. Maandag rijden er helemaal geen treinen tussen België en Nederland. Thalys raadt reizigers daarom aan hun reis uit te stellen.

Derde stakingsdag
Het is de derde regionale stakingsdag in België. De acties van de vakbonden begonnen met een nationale betoging op 6 november, waar 120.000 mensen op afkwamen. Daarna volgden stakingen op 24 november in onder meer Antwerpen en op 1 december in onder meer Luik.

Algehele staking
De vakbonden willen België platleggen op 15 december, dan staat een algehele stakingsdag gepland. De vakbonden zijn laaiend over met name de verhoging van de pensioenleeftijd. De regering onder leiding van de Franstalige liberaal Charles Michel wil de leeftijd verhogen naar 67 jaar.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten