woensdag 10 december 2014

Palestijnse minister sterft na clash met Israëlische militairen

Een Palestijnse minister, Ziad Abu Ein (55), is vandaag na een betoging op de Westelijke Jordaanoever overleden. De bewindsman werd geslagen en geduwd door Israëlische militairen die ook traangas gebruikten tijdens schermutselingen in het dorp Turmusiya. Abu Ein overleed korte tijd later in een ziekenhuis in Ramallah als gevolg van een hartaanval, aldus een Palestijnse functionaris.

De minister was bij een vreedzaam protest waarbij Palestijnse en Israëlische betogers olijfbomen plantten vlak bij een Joodse kolonie. De demonstranten werden toen aangevallen door Israëlische militairen die veel traangas afvuurden.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft ,,de barbaarse daad'' fel veroordeeld en als onaanvaardbaar bestempeld. Israël onderzoekt het incident.

De 55-jarige Abu Ein was onder meer hoofd van de Palestijnse commissie die actie onderneemt tegen de Israëlische muur die Palestijnse gebieden afsluit, en de Joodse kolonies in de bezette gebieden.


Koenders 'zeer bezorgd' na dood minister
Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is ,,zeer bezorgd'' over de situatie in het Midden-Oosten na de dood van de Palestijnse minister. Een ,,zeer tragisch incident''', zei Koenders vandaag in de Tweede Kamer.

SP, Groep Kuzu/Öztürk en D66 willen dat het kabinet aandringt op een onafhankelijk onderzoek naar het incident. ,,Het is een zeer zorgelijke gebeurtenis'', aldus Sjoerd Sjoerdsma van D66. Volgens Harry van Bommel van de SP maakt de dood van de Palestijnse minister ,,veel meer los dan wij hier ons realiseren''.

Minister Koenders vindt dat de gebeurtenis snel moet worden onderzocht omdat die kan leiden tot nieuwe spanningen en escalaties. Een mogelijk gezamenlijk onderzoek van Israël en de Palestijnen zou hij positief vinden. De Palestijnse president Mahmoud Abbas bestempelde de dood van zijn minister als onaanvaardbaar.




Bron: video
Lees ook: Verdeeldheid over uitslag sectie Palestijnse minister

Geen opmerkingen:

Een reactie posten