zaterdag 6 december 2014

Kort geding: 'Overheid moet opslaan privé-data stoppen'

Servers van de Rijksoverheid bij Equinix. © ANP.

Er moet een eind komen aan het verzamelen en opslaan van gegevens over internet- en telefoniegebruik. Een aantal Nederlandse organisaties heeft zaterdag laten weten gezamenlijk een kort geding aan te spannen tegen de Nederlandse staat om dat voor elkaar te krijgen.

Het Europese Hof van Justitie bepaalde eerder dit jaar dat het opslaan van deze data een zware aantasting is van de privacy. Het is volgens het Hof niet duidelijk of het vastleggen van communicatiegegevens van iedereen strikt noodzakelijk is voor het aanpakken van terrorisme en criminaliteit.

Wet Bewaarplicht
Volgens de organisaties weigert de Nederlandse regering tot nu toe om de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie buiten werking te stellen. In die wet staat dat internetproviders en telefoniebedrijven gegevens over het gebruik zes tot twaalf maanden moeten bewaren. Justitie mag die gegevens inzien als dat nodig is voor onderzoek, meldt RTL Nieuws.

Onder de organisaties die zich achter het kort geding scharen zijn onder meer privacy-voorvechter Privacy First, internetprovider BIT, journalistenvereniging NVJ, het Nederlands Uitgeversverbond (publiekstijdschriften), NDP Nieuwsmedia en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten