vrijdag 5 december 2014

Patiënten blijvend blind na oogoperatie in India

Patiënten die blind zijn geworden als gevolg van de staaroperaties. © afp.


Zeker vijftien mensen zijn in India blind geworden doordat een arts hen met vuile instrumenten had behandeld aan staar. 45 anderen die door de arts waren behandeld, worden onderzocht, aldus een medicus van de regering.

De patiënten kregen de gratis behandeling in een kamp in de staat Punjab in het noorden van India. Volgens de regering waren de instrumenten niet gesteriliseerd. Er is een onderzoek ingesteld naar mogelijke criminele activiteiten van de non-profitorganisatie en de doktoren die de staaroperaties uitvoerden, omdat deze dat deden zonder de gezondheidsautoriteiten in te lichten.

Rajiv Bhalla, een senior chirurg in dienst van de overheid in de stad Amritsar, vertelt dat de patiënten onmogelijk hun zicht weer terug kunnen krijgen. 'Dit letsel kan alleen maar zijn veroorzaakt door ongesteriliseerd operatiemateriaal. De patiënten zullen nooit meer kunnen zien.'

De operaties trekken opnieuw de aandacht van gezondheidsorganisaties, omdat het met de gezondheidszorg in India het minst gesteld is in de wereld.Vorige maand overleden zeker elf vrouwen na een sterilisatieoperatie in een 'gezondheidskamp' in de staat Chhattisgarh.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten