woensdag 3 december 2014

Mankement bij kerncentrale Oekraïne

De kerncentrale Zaporizhye. © Wikipedia.


Door een technisch mankement is de stroomproductie in de kerncentrale Zaporozje, in het zuidoosten van Oekraïne, afgenomen. Dat heeft de Oekraïense minister van energie Volodimir Demtsjisjin vandaag gezegd. De reactor is niet in gevaar, omdat het probleem bij de stroomvoorziening ligt en niet bij de stroomproductie.

Het elektriciteitsaanbod nam af door kortsluiting in het productiesysteem. De centrale wordt vrijdag weer opgestart, aldus Demtsjisjin.

Zaporozje, niet ver van het schiereiland de Krim, is de grootste kerncentrale in Europa. De afgelopen dagen kampte Oekraïne al met stroomstoringen door reparatiewerkzaamheden bij Zaporozje. Pas woensdag werd de aandacht op de situatie gevestigd toen premier Arsenij Jatsenjoek sprak van een ongeluk bij de centrale.

In 1986 vond in Tsjernobyl, in het noorden van Oekraïne, de grootste kernramp in de geschiedenis van Europa plaats. Meer dan honderdduizend mensen sloegen na een ontploffing van een kernreactor op de vlucht. De ramp maakte het leven in een straal van dertig kilometer rond de reactor onmogelijk.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten