zaterdag 6 december 2014

Vrees voor kerstaanslagen al-Qaeda met vliegtuigen

De aanslagen op de Twin Towers in New York in 2001. © AP.


Britse terreurexperts waarschuwen voor aanslagen in de kerstperiode. Ze vrezen dat al-Qaida vijf volle lijnvluchten tot ontploffing wil brengen. Dat schrijft de Britse krant Daily Express. Volgens een bron is de dreiging zo ernstig dat overwogen werd om alle handbagage te verbieden.

Het verbod van smartphones en andere elektronische apparatuur is nog niet van de baan. De schrik zit er in Londen nog altijd diep in na de aanslagen van juli 2005 in de metro. Er wordt dan ook opnieuw gevreesd voor een aanval op de Britse hoofdstad en andere grote steden in Groot-Brittannië.

Volgens deskundigen houdt de regering wel degelijk rekening met nieuwe aanslagen. Meer nog, ze zijn ,,bijna onvermijdelijk'' nu Britse jihadisten die vochten voor de Islamitische Staat naar het Verenigd Koninkrijk terugkeren. ,,We kregen te horen dat er plannen bestaan voor grote aanslagen met vijf vliegtuigen in de aanloop naar Kerstmis. De dreiging is nog steeds reëel. Er werd overwogen om alle handbagage te verbieden'', aldus een bron bij de luchthavenbeveiliging.

Specialisten zijn al langer op de hoogte van de plannen. Jihadisten zouden proberen om bommen aan boord van vliegtuigen te smokkelen met Europese steden als eindbestemming. ,,Er wordt nog steeds op het hoogste regeringsniveau gesproken over de aanpak van het probleem maar voorlopig blijven maatregelen uit. Vooral de vraag of handbagage geweerd moet worden is een netelige kwestie. Er werd ook overwogen om elektronische toestellen verplicht mee te nemen in de bagage en er werden speciale trainingen georganiseerd op luchthavens om verdacht gedrag op te sporen. Het zijn misschien wel efficiënte ingrepen maar het is moeilijk om ze allemaal snel in de praktijk toe te passen en de volledige veiligheid zal nooit gewaarborgd kunnen worden. De VS hebben hun veiligheidsmaatregelen vorige zomer nog verscherpt. Europa wordt het doelwit en lang zal het niet meer duren voor er een nieuwe catastrofe gebeurt.''


Slapende terreurcellen
De veiligheidsexperten waarschuwen verder ook nog voor 'slapende terroristen', meestal gaat het om bekeerde westerlingen. De Amerikaanse inlichtingendiensten stellen op hun beurt dat het gevaar nog lang niet geweken is.

De geest is uit de fles en de 'slapende terreurcellen' broeden op een plan. Eerder deze maand werd nog een bommenmaker van al-Qaeda om het leven gebracht met een raketaanval op Aleppo in Syrië. Het ging om de 24-jarige Fransman David Drugeon. Hij maakte deel uit van een splintergroep van al-Qaeda en maakte explosieven die makkelijk te verstoppen waren in smartphones, computers en inktpatronen voor printers. De Fransman bereidde het materiaal voor om aanslagen te plegen op Amerikaanse en Britse lijnvliegtuigen.

Hoewel de Fransman nu dood is, blijft de dreiging bestaan. Hij heeft zijn kennis gedeeld en doorgegeven aan andere leden van de groepering, waaronder ook een andere bommenspecialist uit Saoedi-Arabië.

En toch zal het niet tot een verbod komen op handbagage en smartphones. ,,Het bannen van elektronische apparatuur is een onhaalbare zaak. Luchtvaartmaatschappijen zijn niet geneigd om het te doen. Zoniet verliezen ze hun klanten die in business class vliegen en dat betekent meteen een grote verliespost'', zegt terreurexpert Sally Leivesley. ,,Toch is het zo dat smartphones makkelijk gebruikt kunnen worden om aanslagen te plegen.''

Ook Leivesley denkt dat de Europese steden het grootste gevaar lopen. ,,Het gaat al langer niet meer uitsluitend om donkere mannen met baarden. Vandaag zijn ook heel wat blonde personen met blauwe ogen geradicaliseerd. En dat gebeurt vaak snel, soms binnen vijf weken.''

Leivesley verliest ook de vrouwen uit de middenklasse niet uit het oog. ,,Uit onderzoek blijkt dat die vrouwen, die ook beter opgeleid zijn, zeker vatbaar zijn voor het verhaal van de terroristen. Ze beschouwen zich vaak als strijders in de vuurlinie die de wereld willen veranderen en daarom kunnen ze een gevaarlijk wapen worden in de handen van terroristen."

In een toespraak eerder deze week had de minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May het ook al over de toegenomen dreiging. Scotland Yard wil niet reageren op de claims over een op handen zijnde aanval. De woordvoerder van het Ministerie van Transport zei dat ze ,,niet kan ingaan op specifieke gevallen maar dat alle luchthavens constant bewaakt worden.''




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten