zaterdag 6 december 2014

Tyfoon Hagupit aan land in Filipijnen

Filipijnen op de vlucht voor Hagupit © epa.


De gevreesde tyfoon Hagupit is aan de oostkust van de Filipijnen aan land gekomen. Met flinke regenval en windsnelheden van 175 kilometer per uur bereikte de tyfoon de kustplaats Dolores van het eiland Samar. Ook werden windstoten tot 210 kilometer per uur gemeten.

De orkaan ging aan land niet ver van de plaats waar vorig jaar supertyfoon Haiyan aan land kwam en gigantische schade aanrichtte. Hagupit is een orkaan van de derde categorie; een stuk zwakker dan Haiyan maar nog altijd in staat veel schade aan te richten en slachtoffers te maken. Stormachtige wind en zware regenval voorafgaand aan de tyfoon zorgde zaterdag al voor elektriciteitsuitval en ontwortelde bomen in Dolores en andere kustplaatsen. Ook waaiden daken van huizen.

Meer dan een miljoen mensen zijn volgens de autoriteiten op de vlucht geslagen of geëvacueerd voor het naderende natuurgeweld. 'Er is meer aandacht gekomen voor tijdige actie, samenwerking en preventieve evacuaties', aldus het Rode Kruis. De VN-rampenbestrijdingsdienst noemt de volksverhuizing 'een van de grootste evacuaties ooit in vredestijd'.

Mensen hebben een veilig heenkomen gezocht in scholen, gemeentehuizen, gymzalen en kerken. Ze komen vooral uit laaggelegen gebieden en plaatsen waar makkelijk aardverschuivingen ontstaan. Zeker vijftig gemeenten lopen gevaar op overstroming door opgestuwd zeewater.

In beeld: op de vlucht voor Hagupit

© epa.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten