zondag 27 oktober 2013

Duizend doden door dengue in Latijns-Amerika

Een medewerker van het ministerie van Gezondheid in Nicaragua spuit een verdelgingsmiddel in de strijd tegen de Aedes aegypti. Deze mug verspreidt de dengue-ziekte. © afp.


Een agressieve vorm van de ziekte dengue (knokkelkoorts) heeft dit jaar al meer dan duizend mensen het leven gekost in Latijns-Amerika. Dat meldt de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (OPS).

Brazilië is met 456 fatale besmettingen tot nog toe het zwaarst getroffen, gevolgd door Paraguay (233 doden), Colombia (124) en Mexico (47).

Landen waar veel slachtoffers zijn gevallen maken zich zorgen, maar kunnen niet veel meer doen dan patiënten een ondersteunende behandeling geven. Een vaccin of specifiek medicijn bestaat niet.

Dengue is een virusziekte die wordt overgebracht door muggen. Over het algemeen zijn de symptomen mild. De meeste mensen merken zelfs helemaal niet dat ze besmet zijn. Wie er iets ernstiger aan toe is krijgt koorts, hoofdpijn, pijnlijke gewrichten en spieren en soms huiduitslag.

In een paar procent van de gevallen zijn de gevolgen van dengue zo ernstig dat ze fataal kunnen zijn. Patiënten krijgen bloedingen of raken in shock en overlijden.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten