dinsdag 29 oktober 2013

Nederland wil samen met Belgen luchtruim bewaken

Nederland zal naar verwachting in 2016 samen met België het luchtruim van de Benelux gaan bewaken. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft hierover woensdag in Brussel een intentieverklaring getekend met haar Belgische ambtgenoot Pieter de Crem.

Vorig jaar spraken Nederland, België en Luxemburg af om op militair gebied nauw te gaan samenwerken onder meer voor de bewaking van het luchtruim. De drie landen hopen in tijden van grote bezuinigingen op de krijgsmacht op deze manier toch hun militaire slagkracht te kunnen verbeteren.

Russische vliegtuigen
Hennis noemt het 'het voorbeeld van echte Europese samenwerking'. Bij de bewaking van het luchtruim gaat het onder meer om het onderkennen en eventueel onderscheppen van vijandige of niet-geïdentificeerde vliegtuigen. Zo gebeurt het weleens dat Russische militaire vliegtuigen het luchtruim binnenvliegen zonder zich bekend te maken.

Volgens Hennis wordt het door de samenwerking met de Belgen beter mogelijk om straks na de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF ofwel F-35) vier toestellen voor internationale missies beschikbaar te hebben. Zonder de Belgen zijn vijf piloten permanent beschikbaar voor uitzendingen, met de Belgen loopt dat op naar negen vliegers.

Hennis maakte op Prinsjesdag bekend de F-35 als opvolger te willen van de F-16. Defensie wil er 37 van aanschaffen. Vooral bij de PvdA ligt de kwestie gevoelig. De partij wil pas instemmen met de aanschaf als aan een aantal punten is voldaan. Belangrijkste voorwaarde is dat met de 37 toestellen internationale missies kunnen worden uitgevoerd.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten