woensdag 30 oktober 2013

Syriërs ontvluchten 'Stad van de Dood', te zwak om te lopen





Negen maanden lang konden de inwoners van Moadamiya, een voorstad van Damascus, geen kant op. Nadat rebellen het gebied in handen hadden gekregen, werd het hermetisch afgesloten door het Syrische leger. Geen mens kon er nog in of uit - en kwam er dus ook geen voedsel binnen. Dinsdag werd het beleg gestaakt en zijn duizenden mensen het stadje ontvlucht. 'Sommigen waren te zwak om te lopen en moesten naar buiten worden gedragen', vertelt Lyce Doucet van de BBC.© epa.


De situatie in Moadamiya was zo erg,dat sommige bewoners het de 'Stad van de Dood' noemden, schreef The New York Times op haar website. Het gebied werd beschoten en gebombardeerd en sinds maart hadden de burgers geen toegang meer tot voedsel, brandstof, elektriciteit of medicijnen.

Om te overleven aten ze soms honden, katten en ezels. Syrische geestelijken gaven aan dat het niet in strijd met de islam is, om honden en katten te etenals dat nodig is om te overleven.

Sterven van de honger
Burgers die door de omringende boomgaarden probeerden te vluchten, werden doodgeschoten. Het Syrische leger had eerder gezegd dat de rebellen in het gebied zich moesten overgeven of zouden sterven van de honger. De burgers werden volgens het regime door de rebellen gegijzeld. De Verenigde Naties en andere hulporganisaties pleiten al maanden om de burgers te helpen.

De blokkade is nu toch opgeheven. Op video's die op YouTube zijn geplaatst, is te zien hoe mensen Moadamiya massaal verlaten. Ze slepen hun bezittingen met zich mee, en dragen elkaar naar buiten. Lyce Doucet van de BBC was er bij, en vertelt dat het afschuwelijk was 'om te zien hoe deze golf van mensen eindelijk uit hun belegerde wijk kwam'.

'Ze waren wanhopig', zegt Doucet in een radiogesprek (zie onder het artikel). 'Als je de gezichten kon zien van de mensen die nu langs me heen lopen: peuters die tassen door de modder slepen die net zo groot zijn als hen zelf, of flessen water en stukken brood vasthouden.' 'We hebben al negen maanden lang geen stukje brood gezien', zegt een vrouw tegen Doucet. 'We aten bladeren en gras.'




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten