donderdag 31 oktober 2013

Plasterk maakt brief NSA over spionage openbaar

Minister Plasterk. © anp.


Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft donderdagavond een deel van de brief van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA gepubliceerd.


Plasterk liet woensdagavond weten dat de NSA schriftelijk bevestigde dat de dienst 'naar alle waarschijnlijkheid' ook in Nederland het telefoon- en mailverkeer bespioneert. Daarop eisten Kamerleden dat hij de brief openbaar zou maken.

Uit de brief blijkt dat de NSA in Nederland geen hele telefoongesprekken afluisterde, maar metadata verzamelde. Aan de hand van die data wist de inlichtingendienst tussen wie en wanneer de gesprekken plaatsvonden. Volgens de NSA heeft de instelling metadata van 1,8 miljoen telefoontjes in ons land verzameld.

De minister vertelde woensdag niet op de hoogte te zijn van de afluisterpraktijken. Volgens Plasterk is Nederland geen 'target' voor de Amerikanen.

Nederland wil snel met de Verenigde Staten rond de tafel te gaan om anti-spionageafspraken te maken. Plasterk liet vanavond in een brief aan de Tweede Kamer weten de motie van D66 met die strekking te steunen. 'Nederland beoordeelt het initiatief van Duitsland en Frankrijk positief, heeft hierover contact met beide landen en zal waar mogelijk een actieve bijdrage leveren', aldus Plasterk.


De brief van de NSA
Open pdf (586,2 kB)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten