woensdag 30 oktober 2013

'FBI zoekt naar wachtwoord voor 22 miljoen dollar'

Ross Ulbricht, de opgepakte man die vermoedelijk achter 'Silk Road' zat, houdt naar verluid nog miljoenen achter voor de FBI © Google Plus.




De FBI claimt 28,5 miljoen dollar in beslag te hebben genomen na het oprollen van de geruchtmakende online-drugsmarktplaats 'Silk Road'. En er zou nog eens 22 miljoen meer te halen zijn. Er is alleen één probleem: het wachtwoord voor deze laatste 22 miljoen moet nog worden gevonden.Dat schrijft het Amerikaanse Forbes deze week.


Op 1 oktober van dit jaar werd bekend dat de grootste illegale handelsplek op het internet was opgerold en dat de vermoedelijke eigenaar, Ross Ulbricht, is opgepakt. Dit blijkt de FBI in Amerika geen windeieren te hebben gelegd. De federale dienst in Amerika haalde hiermee 144.000 Bitcoins (een grensoverschrijdende digitale valuta) binnen met een totale waarde van niet minder dan 28,5 miljoen dollar. En volgens Forbes is dit allemaal voor de FBI.

Digitale portemonnee
Er wordt vanuit gegaan dat de Bitcoins van de opgepakte, vermoedelijke eigenaar, Ulbricht zijn. Online was hij overigens beter bekend onder het pseudoniem Dread Pirate Roberts. De FBI wil nog niet naar buiten brengen hoe ze er zo zeker van zijn dat het kapitaal, dat op deze digitale rekening staat, ook daadwerkelijk van hem is.

'Dit is zijn portemonnee,' zegt een anonieme FBI-medewerker tegen het tijdschrift. 'Het account staat op naam van DPR, een afkorting van Dread Pirate Roberts.



34,5 miljoen dollar
Toen 'Silk Road' werd opgerold begin deze maand nam de FBI al 30.000 Bitcoins (6 miljoen dollar) in beslag. Dit was de eerste keer voor de FBI dat ze digitaal geld in beslag namen. Wat betekent dat deze nieuwe beslaglegging op een Bitcoin-account vele malen groter is.

'Dit is ongehoord,' zegt de FBI-medewerker. 'Al zou dit een normale drugszaak zijn geweest, was het echt een enorme vangst.' In totaal is er nu dus al 34,5 miljoen dollar aan Bitcoins in beslag genomen. Dit betekent dat de Amerikaanse overheid nu 1,5 procent van alle Bitcoins wereldwijd in haar bezit heeft.

Wachtwoord
Ondanks de enorme vangst zit de FBI met de handen in het haar over een ander Bitcoin-account dat Ulbricht onder zijn hoede zou hebben. Op dit account staan, zo melden bronnen aan Forbes, nog eens 111.000 Bitcoins met een waarde van 22 miljoen dollar.

Als deze digitale portemonnee ook van Ulbricht zou zijn, heeft de FBI meer nodig dan alleen een link naar dit account om bij de Bitcoins te komen. Ze hebben uiteraard ook het wachtwoord nodig dat de miljoenen beheert. Dit staat waarschijnlijk ergens op een verstopte computer, maar de FBI weet niet waar. In ieder geval zijn er geen transacties geweest via de rekening sinds de aanhouding van Ulbricht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten