zondag 17 november 2013

Antistof ontdekt tegen veroorzaker botulisme

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht hebben een stofje ontwikkeld dat zenuwcellen beschermt tegen het uiterst giftige botulinetoxine. Dat heeft de universiteit zondag bekendgemaakt. De gifstof, ook bekend onder de naam botox, veroorzaakt de dodelijke ziekte botulisme.

Hoogleraar celbiologie Casper Hoogenraad, die een deel van het onderzoek leidde, spreekt van een doorbraak. Volgens hem kan het antigif gebruikt worden in de ontwikkeling van een middel tegen de dodelijke verlammingsziekte.

Botulinetoxine is afkomstig van een bacterie die gedijt in onder meer bedorven voedsel. Het is een van de meest giftige stoffen voor zover bekend en behoort tot de meest gevaarlijke klasse biologische wapens.

'De stof past in het rijtje sarin en anthrax', zegt Hoogenraad. Volgens de hoogleraar komt het gif 'gelukkig' heel zelden voor en overlijden er weinig mensen aan. 'Maar zodra het voorkomt hebben we echt een probleem', zegt Hoogenraad.

Eenmaal in het menselijk lichaam hecht botulinetoxine zich aan zenuwcellen die de spieren aansturen en verlamt deze. Hoogenraad ontwikkelde een eiwit die een blokkade vormt tussen de gifstof en zenuwcellen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten