donderdag 21 november 2013

Te grote Boeing landt op verkeerde vliegveld en kan niet meer weg

Het laden en lossen van een Dreamlifter © ANP.


Een luchthaven in het Amerikaanse Wichita zit in de maag met een Boeing-747 Dreamlifter. Het toestel landde per abuis op de luchthaven Jabara en kan daar nu niet meer weg, omdat de startbaan te kort is. Dat meldden plaatselijke media vandaag.


De luchtverkeersleiding gaf de piloten woensdagavond plaatselijke tijd toestemming om te landen op de grotere luchthaven McConnell. In plaats daarvan zette de bemanning het toestel van Atlas Air aan de grond op het bijna 15 kilometer noordelijker gelegen Colonel James Jabara Airport.

'Eh, ja meneer, we zijn zojuist geland op een andere luchthaven', sprak de captain tot de toren. Jabara is voorlopig gesloten.
De Dreamlifter is wat volume betreft het grootste vrachtvliegtuig in de wereld en is speciaal vergroot om onderdelen van de Boeing Dreamliner te kunnen vervoeren. Het toestel heeft een startbaan van bijna 3 kilometer nodig om de lucht in te kunnen. De startbaan van Jabara is bijna 2 kilometer lang.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten onderzoeken het incident. Bij Wichita liggen zeker vier luchthavens waarvan drie op vrije korte afstand van elkaar. Piloten van Atlas Air hadden tot nu toe minstens 26 vluchten met een Dreamlifter op McConnell uitgevoerd.


video

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten