zondag 17 november 2013

Britse geheime dienst bespioneert hotels

De Britse geheime dienst GCHQ (Government Communications Headquarters) houdt elke dag in de hele wereld reserveringen in hotels in de gaten waar doorgaans veel hoge regeringsfunctionarissen of diplomaten komen. De reserveringssystemen worden bespied met het programma 'Koninklijke Conciërge'. Dit blijkt zondag volgens het Duitse weekblad Der Spiegel uit publicaties van de Amerikaanse 'klokkenluider' Edward Snowden.

Van minstens 350 hotels weet GCHQ wie er wanneer verblijven. Dat kan aanleiding zijn om telefoons of computers in de betreffende hotelkamers af te luisteren of spionnen naar het hotel in kwestie te sturen.

Systeembeheerder Snowden heeft een schat aan vertrouwelijke informatie gestolen bij zijn voormalige werkgever, de Amerikaanse inlichtingendienst NSA (National Security Agency). Hij doet sindsdien boekjes open over de omvangrijke en technisch geraffineerde wijze waarop de Amerikaanse en Britse geheime diensten communicatie bespioneren en in kaart brengen.

Diplomatieke rel
De Brits-Amerikaanse spionage leverde een diplomatieke rel op toen uitlekte dat ook regeringsleiders, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel, zijn afgeluisterd door de NSA. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry hoopt die schade snel te repareren.

Volgens Der Spiegel wil Kerry naar Berlijn komen zodra de nieuwe Duitse regering geïnstalleerd is. Hij hoopt een 'renaissance' in de transatlantische betrekkingen te realiseren. President Barack Obama beloofde eerder al dat Merkel niet afgeluisterd wordt of zal worden. Over spionage in het verleden liet hij zich niet uit.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten